Spet se bližajo nevihte (vir: Facebook/Neurje.si).
Ljubljanainfo
Sre, 29.5.2024 14:23
Že jutri naj bi se vreme znova poslabšalo.

»Pred nami je še en velik padavinski dogodek, katerega bodo spremljale nevihte, ki bodo tudi močnejše narave. Količina padavin bo precejšnja, ni pa nujno, da bo razporeditev taka, kot prikazuje prva fotografija - vse odvisno od postavitve višinskega jedra,« so zapisali na spletni strani Neurje.si.

Dodajajo, da bo glede na trenutno premočenost verjetnost zemeljskih plazov znova izdatno večja, prav tako bodo poplavljali nekateri vodotoki. Posamezne nevihte se bodo pojavljale že jutri, glavnino pa pričakujemo v petek.

Tornado?

V spodnjih plasteh ozračja bo do petkovega popoldneva tudi nekaj spremenljivih vzhodnih vetrov, kar bo v kombinaciji z jugozahodnikom omogočalo malenkostno striženje, razlagajo vremenoslovci na spletni strani.

Striženje vetra se lahko z dvigovanjem zraka pretvori v vrtenje vzgornjika. To je bistvenega pomena pri nastanku močnih neviht – supercelic

Indeks, ki meri učinkovitost pretvorbe striženja vetra v vrtenje, se imenuje SRH, kar je angleška kratica za 'storm relative helicity', kar v slovenščini pomeni relativna vijačnost oziroma heličnost. 

Obstaja tudi možnost supercelic, ki bodo bolj verjetne na italijanski strani, kjer prav tako velja možnost tornadov. Konvektivne energije po različnih plasteh bo zadosti za nastanek neviht po celotni državi. 

Močnejše nevihte glede na trenutne karte pričakujemo na jugu in zahodu države, proti popoldnevu pa tudi na severovzhodu.

Opozarjajo, da ob nastanku močnejših neviht lahko pričakujemo silovite nalive.

Tudi agencija za okolje poroča, da se bo jutri od zahoda znova pooblačilo. Padavine, tudi nevihte, se bodo čez dan širile proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte, ki se bodo v noči na petek še okrepile. Pojavljali se bodo nalivi. 

Najnižje jutranje temperature bodo od devet do 13, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 17 do 23 stopinj Celzija.

Starejše novice