Z današnjim dnem, po zakonu ni več obvezna zimska oprema na naših vozilih.

A strokovnjaki kljub temu svetujejo, naj letos z menjavo zimskih gum še nekoliko počakamo, saj vremenoslovci za naslednje dni napovedujejo še snežne padavine.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti med 15. novembrom in 15. marcem oziroma pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer vozila opremljena z zimsko opremo, ki jo sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila 3 mm ali 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm in ustrezno velike snežne verige v priboru. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

PREBERITE ŠE:

V toplejših mesecih je zimske gume treba zamenjati za letne. Kot prav stroka je vožnja z letnimi gumami v času višjih temperatur (to so temperature nad 7 stopinj Celzija) bistveno bolj varne.

AMZS svetuje: Ne hitite z menjavo zimskih pnevmatik

Zimske so narejene iz mehkejših gumenih zmesi, zato je pri visokih temperaturah zavorna pot vozila z zimskimi pnevmatikami daljša, oprijem vozišča je slabši, v ovinku pa lahko prej pride do zdrsa.

Letne pnevmatike imajo v primerjavi z zimskimi pnevmatikami čvrstejšo gumeno zmes in bolj toge gumene bloke, zato pri višjih temperaturah ponujajo boljši oprijem od zimskih. Če k temu prištejemo še manjši kotalni upor in zato manjšo porabo goriva, se splača zimske pnevmatike na kolesih zamenjati za letne takoj, ko je to mogoče in smiselno – v Sloveniji zakon določa, da lahko vozniki z letnimi pnevmatikami vozijo od 15. marca naprej, če vremenske razmere to seveda dopuščajo.

AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan ob tem izpostavlja, da lahko prehodni pomladanski čas skriva pasti, zato je treba tudi v tem delu leta pozorno spremljati vremenske pogoje, ki vplivajo na vozne razmere, in prilagoditi vožnjo.

»Suho ali mokro vozišče, to prepozna vsak. Vendar so temperature tiste, ki prinašajo različno zahtevne pasti. Pri temperaturah od 0 do 7 stopinj Celzija svoje »delo« učinkoviteje opravijo zimske pnevmatike, pri okoli 7 stopinjah so si kar enakovredne, pri višjih temperaturah pa so letne pnevmatike učinkovitejše. In ti različni vremenski – s tem pa tudi vozni pogoji – se nam lahko zgodijo v enem dnevu, saj se temperature od jutra preko dneva do poznih večernih ur izrazito spreminjajo, tudi do 10 ali več stopinj Celzija.« 

Ob tem Legan svetuje, naj vozniki pozornost namenijo tudi globini profila v deženu in ustreznemu tlaku v pnevmatikah: 

»Neustrezen profil močno poslabša oprijem, ob zavijanju pnevmatike zelo hitro zdrsnejo, zavorna pot se močno podaljša. Vozne pogoje lahko še dodatno poslabšajo ostanki soljenja, posipanja in druge umazanije, ki se je z robov cest ob taljenju snega nanesla na vozišče. Vozniki, motoristi in kolesarji naj bodo pozorni tudi na udarne jame.«

Starejše novice