Slika je simbolična.
Pia Seidl
Sre, 29.6.2022 06:41
Turistično informacijski center Ljubljana v poletni sezoni dnevno beleži okoli 550 gostov. Kaj je tisto, kar turiste o Ljubljani najbolj zanima?

Za letošnjo poletno sezono ljubljanski hotelirji napovedujejo več kot 80 odstotno zasedenost hotelskih sob, za julij in avgust pa ocenjujejo, da bo zasedenost kapacitet 90-odstotna.

Zaenkrat še ne vedo, kako bo energetska draginja vplivala na turiste. Če vpliv ne bo močan, v letošnjem letu pričakujejo boljšo sezono kot pred epidemijo, so izpostavili za Ljubljanainfo.

Julija in avgusta 2021 je bila v povprečju zasedenost sob 58-odstotna, v istem obdobju leta 2019 pa kar 92-odstotna.

Katero je najbolj pogosto vprašanje?

»Turisti na Turističnem informacijskem centru iščejo predvsem splošne informacije, najpogosteje jih zanima, kako priti do različnih znamenitosti, najbolj pogosto vprašanje je, kako priti do Ljubljanskega gradu.

Prav tako povprašujejo po nasvetih in predlogih, kaj si morajo ogledati in katere prireditve naj obiščejo. Zanimajo jih informacije glede javnega prometa in izposoje koles.

Sprašujejo tudi po butičnih in nišnih doživetjih, ki jih lahko doživijo zgolj pri nas,« je za Ljubljanainfo povedala višja svetovalka za odnose z javnostmi Turistično informacijskega centra Ljubljana  Aleksandra Papež.

V iskanju zemljevidov in izletov

Turistični informacijski center je v maju obiskalo 12.242 obiskovalcev, dnevno torej okoli 400 oseb.

Povprečni dnevni obisk junija je še nekoliko višji, in sicer okoli 550 obiskovalcev dnevno.

Nekateri pridejo po zemljevide oziroma tiskana gradiva, drugi se v objektu zadržijo dlje časa in opravijo večji nakup izletov ali izdelkov iz ponudbe, ki jo imajo v trgovini. 

Najbolj obiskana znamenitost?

Najbolj obiskana znamenitost je Ljubljanski grad. Sledi staro mestno jedro, ki ga zaznamuje Plečnikova zapuščina in urejene sprehajalne poti.

Sledi Plečnikova tržnica, Prešernov trg, Park Tivoli, ki je zelena oaza Ljubljane in jo na letni ravni obišče kar 1,7 milijona obiskovalcev.

Naslednja na seznau je reka Ljubljanica s svojimi izleti z ladjicami, Odprta kuhinja, ljubljanski mostovi, Kongresni trg, Križanke, ki gosti pomembne kulturne in zabavne prireditve v Ljubljani in Mestna hiša, ki je odprta za obisk turistov.

V bližini Ljubljane

Za družine je zelo zanimiv ljubljanski živalski vrt in Pustolovski park v Polhovem Gradcu.

Obiskovalci se zelo radi odpravijo na ogled Arboretuma, ki je tudi najbolj obiskan botanični park v Sloveniji in odkrivanje Ljubljanskega barja, ki je uvrščeno na UNESCOV seznam svetovne dediščine.

Nadvse priljubljena sta tudi Velika planina in terme Snovik, so še povedali v ljubljanskem turističnem informacijskem centru.

Starejše novice