Ljubljanainfo
Čet, 5.10.2023 18:00
V Vodolah pri Mariboru so na posestvu Sončni raj pridelali prvo konopljino vino na svetu, pridobljeno izključno s fermentacijo konopljinih cvetov. Vino, ki sicer uradno tega naziva ne sme nositi, želijo prodajati na Nizozemskem, v Nemčiji in na Japonskem.

Konopljino vino sicer ni novost, a so pridelovalci doslej konopljo le mešali z običajnim grozdjem in vinom. Bogdanu Maku pa je uspela fermentacija konopljinih cvetov povsem brez grozdja.

»Ni nikogar, ki bi to uspel narediti. Na najrazličnejših tekmovanjih smo tudi že poizvedovali ali je kaj takšnega podobnega že bilo in z zagotovostjo lahko rečem, da glede na naše informacije, tega še ni bilo,« pravi lastnik Posestva Sončni raj Bogdan Mak.

Uradno fermentirana alkoholna pijača

In ker konopljino vino v Vodolah nastane povsem brez grozdja, se zatika tudi pri uradnem poimenovanju.

»Uradno se ne sme rečti konopljino vino, torej gre za fermentirano alkoholno pijačo na osnovi konoplje. Dve leti smo res intenzivno delali na razvoju te pijače, imeli smo kar nekaj izzivov ampak danes smo tu,« pravi Bogdan Mak.

Za 1000 litrov vina potrebujejo 60 kilogramov cvetov industrijske konoplje.

Ključna sestavina so cvetovi industrijske konoplje, ki jih sicer tudi za številne druge izdelke na 2,6 hektarjih pridelujejo na posestvu v Vodolah pri Mariboru.

»V tem trenutku so cvetovi v fazi aktivnega cvetenja, nekje še deset ali štirinajst dni jih bomo pustili, potem posušili in lahko gredo v samo predelavo. Za 1000 litrov konopljinega vina potrebujemo 60 kilogramov najbolj kvalitetnih cvetov industrijske konoplje,« pravi lastnik Posestva Sončni raj.

Fermentacija in kvasovke največji izziv

Kljub temu da posestvo leži ob vinski cesti, obkroženi z vinogradi, in so tudi sami pred leti odprli eno izmed prvih vinskih fontan pri nas, je bilo potrebno veliko poizkusov, kako sploh pridelati vino izključno iz konoplje.

»Največji tehnični izziv je bila sama fermentacija, zaradi tega ker je konoplja izredno antiseptična rastlina, torej pobije vse kar je v njej, torej je bila fermentacija in kvasovke največji izziv,« razlaga Bogdan Mak.

Tudi vermouth, penina in brezalkoholno vino

Konopljino vino se že prodaja na vinski fontani, kjer tako kot druga vina, v kozarec opremljen s čipom, priteče neposredno iz soda. Ob vinu so iz konoplje že uspeli izdelati žgano pijačo vermouth, načrtujejo še penino in nekaj, kar bi zadovoljilo tudi tiste, ki ne pijejo alkohola.

»V naslednji fazi je že pripravljena brezalkoholni napitek, brezalkoholno vino, ki postaja trend,« napoveduje Bogdan Mak.

Nizozemska, Nemčija in Japonska, pa tudi Katar in Oman

Prihodnje leto želijo prodati 25.000 litrov konopljinega vina, v petih letih pa upajo, da bi prodaja zrasla na kar milijon litrov.

»Začenjamo že z aktivno prodajo na Nizozemskem in v Nemčiji. Naslednji trgi, ki so nam zanimivi, je Japonska in pa v vsakem primeru Katar in Oman,« pravi Bogdan Mak.

Poskusno pa bodo prvo konopljino vino na svetu točili že ta konec tedna na svojem posestvu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice