Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 15.11.2023 16:52
Svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni obeležujemo 15. novembra.

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, ki deluje že 30 let, si prizadeva, da ozavešča javnost o kronični obstruktivni pljučni bolezni - neozdravljivi bolezni pljuč.

Letošnji dan je pod geslom »Dihanje je življenje – ukrepajte prej,« poudarjajoč, da je kronična obstruktivna pljučna bolezen zahrbtna bolezen, ki je največkrat pozno diagnosticirana.

Ljudem svetujejo, naj ob težavah ukrepajo pravočasno, ohranjajo telesno aktivnost in skrbijo za zdravje svojih pljuč.

V Sloveniji je okrog sto tisoč obolelih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo 

Kronična obstruktivna pljučna bolezen je kronično pljučno obolenje, ki zmanjšuje pretok zraka v pljuča, kar otežuje dihanje. Kljub temu da gre za neozdravljivo bolezen, je mogoče upočasniti njeno napredovanje.

Vendar se večina kronične obstruktivne pljučne bolezni diagnosticira pozno, kar pripelje do visoke umrljivosti.

Na svetu je okrog 400 milijonov obolelih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, v Sloveniji pa okrog 100 tisoč. Več kot 65 odstotkov bolnikov nima postavljene diagnoze, kar dela kronično obstruktivno pljučno bolezen eno najmanj prepoznavnih bolezni na svetu.

Pomembno je prepoznati prve znake bolezni

Prvi znaki kronične obstruktivne pljučne bolezni vključujejo utrujenost in pomanjkanje zraka med naporom ter kašelj z izkašljevanjem, ki traja več kot tri mesece na leto.

Redna vadba je ključnega pomena za ohranjanje pljučne funkcije, vendar je nujno preprečevati dejavnike tveganja, kot sta kajenje in izpostavljenost onesnaženemu zraku.

Poleg tega je pomembno, da ljudje spremljajo kakovost zraka v svojem okolju in se izogibajo gibanju na prostem v obdobju povišane ravni delcev PM10 v zraku, še posebej, če so že diagnosticirani s kronično obstruktivno pljučno boleznijo ali imajo druge pljučne težave.

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije nudi tudi rehabilitacijsko vadbo za pljučne bolnike, ki je ključnega pomena za izboljšanje njihovega zdravja.

Ob svetovnem dnevu kronične obstruktivne pljučne bolezni organizira društvo tudi dneve odprtih vrat in brezplačne meritve pljučne funkcije, kjer lahko ljudje preverijo stanje svojih pljuč. 

Na stojnici društva v Cityparku BTC Ljubljana danes brezplačno merijo tudi pljučno funkcijo.

Več informacij o dnevih odprtih vrat dobite na spletni strani društva oziroma na telefonski številki 01 427 44 43.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice