Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 28.4.2021 13:01
Predvidoma do konca tega leta naj bi Pfizer začel prodajati zdravilo proti koronavirusu v obliki tablete. Tako bi se lahko zdravili doma.

Pfizerjevo eksperimentalno zdravilo za zdravljenje koronavirusa ob prvih znakih bolezni bi lahko bilo na voljo do konca leta 2021, je za tuje medije povedal predsednik uprave Albert Bourla.

Bourla je povedal, da v Združenih državah Amerike in v Belgiji že potekajo poskusi na prostovoljcih. Če bo šlo dobro in bo uprava za prehrano in zdravila odobrila zdravilo, se lahko distribucija začne do decembra.

Zdravilo je del skupine zdravil, imenovanih zaviralci proteaz, in deluje tako, da zavira encim, ki ga mora virus razmnoževati v človeških celicah. Zaviralci proteaz se uporabljajo za zdravljenje drugih virusnih patogenov, kot sta HIV in hepatitis C.

Ameriški farmacevtski gigant sicer testira dva nova načina zdravljenja, poleg tablete še način z intravensko injekcijo. Se pa družba, kot je pojasnil Bourla, osredotoča na tableto, ker ta ponuja več prednosti, saj zmanjšuje obremenitev bolnišnic.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice