Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Sob, 12.11.2022 11:00
Svet in splet je obnorel trend, s katerim bi naj svoj dom lahko ogreli z doma narejenim grelcem, sestavljenim iz čajnih svečk in cvetličnega lonca. Preverili smo, ali preprost in poceni trik res deluje.

Zima prihaja in z njo tudi naraščajoči računi za ogrevanje. Skrbi ljudi pred visokimi stroški so vse večje, zaradi česar se številni poslužujejo nasvetov, ki se osredotočajo na znižanje računov za elektriko in tudi trikov, ki bi naj pomagali pri poceni ogrevanju doma.

Trenutno družbena omrežja preplavlja trend ogrevanja lastnega doma s pomočjo doma ustvarjenega grelnika, ki je sestavljen le iz glinenega cvetličnega lonca ter čajnih svečk.

Trik tako predpostavlja, da lahko dom svoj dom ogrejemo brez uporabe vtičnice ali centralnega ogrevanja, poleg tega pa še zelo poceni. 100 čajnih svečk stane okoli štiri evre, cvetlične lonce iz terakote pa lahko v trgovini kupimo že za manj kot deset evrov.

Pa trend res deluje? Preverili smo.

Kako naj bi izgledal lončeni ogrevalnik?

Navodila predpostavljajo, da bi naj bi imeli dva ali celo tri glinene lonce različnih velikosti, ki jih postavimo enega na vrh drugega, seveda večjega na vrhu. 

To naj bi bil idealen način za postavitev, saj naj bi topel zrak med lonci pripomogel k učinkovitejšemu ogrevanju in višjim temperaturam. 

Po tej točki pa obstajajo različne verzije navodil, pri čemer nekateri uporabljajo tudi vijake, ki jih postavijo v luknje v loncih, saj se naj bi s tem ustvaril izmenjevalnik toplote, nekateri pa uporabljajo zgornjo luknjo kot odprtino, iz katere uhaja topel zrak.

Nato na negorljivo površino postavimo čajne svečke, jih prižemo in okoli njih postavimo opore, kot so na primer opeke, nanje pa nato namestimo cvetlične lonce.

Z doma narejenim grelcem ne boste mogli ogreti sobe

V enem izmed testov so uporabili tri čajne svečke in že po nekaj minutah so glineni lonci postali prevroči, da bi se jih lahko dotaknili in toplota, ki je sevala iz njih, je bila očitna.

A pri tem strokovnjaki razlagajo, da ne gre za čarovniški trik, s katerim bi lahko ogreli celotni prostor.

Da, z namestitvijo čajnih svečk pod cvetlični lonec lahko ustvarimo presenetljivo količino toplote. Vendar, enaka količina toplote prihaja iz sveč, ne glede na to, ali je nad njimi glineni lonec ali ne

Tako prihaja do koncentriranja toplote le na majhnem območju z uporabo materiala, kot je terakota, ki lahko zadrži in oddaja toploto. S tem trikom lahko torej ogrejete le svoj osebni prostor, na primer šotor, omaro ali zelo majhno kopalnico, vendar pa s tem doma narejenim grelcem nikakor ne boste mogli ogreti sobe, kaj šele celega stanovanja.

Zaradi takšnega ogrevanja določena tveganja

Ta doma narejeni grelec pa prinaša tudi določena tveganja. Kot prvo so sveče že zdaj eden glavnih vzrokov hišnih požarov, z nestabilno postavitvijo in polaganjem lonca čeznje pa tveganje le še povečamo.

Poleg tega so čajne svečke običajno narejene iz parafinskega voska, ki oddaja določene hlape, vključno z benzenom in toluenom, ki predstavljata nevarnost za posameznikovo zdravje. Zanje pa so še veliko bolj dovzetni bolni in starejši ljudje.

Doma narejen grelec iz čajnih svečk in keramičnega lonca je tako priročen za druženje na prostem, vendar upamo, da se ljudem ne bo treba zanašati nanj pri ogrevanju svojih domov pozimi.

Starejše novice