zalastritof
Sre, 5.1.2022 12:25
Na upravni enoti se je v zadnjem letu močno povečalo število oddanih vlog na oddelku za tujce.

Eden od najbolj obremenjenih oddelkov na Upravni enoti Ljubljana je oddelek za tujce.

Lani se je število oddanih vlog, za dovoljenja za prebivanje, dovoljenja za delo in državljanstvo, močno povečalo. 

Vodja oddelka za upravno poslovanje Ernest Mencigar je ob tem izpostavil, da težavo predstavljajo predvsem nepopolne vloge, kar podaljša čas reševanja posameznih vlog.

Okrcal je pooblaščence, češ, da je nekoliko nenavadno, da pooblaščenci, ki zastopajo stranke in se z izpolnjevanjem vlog ukvarjajo, oddajajo nepopolne vloge.

Povedal je: »Zadeve bi potekale veliko hitreje, če bi bile oddane vloge popolne. Če niso, je potrebna dopolnitev, ki pa seveda spet ne more biti rešena takoj.«

Veliko je tujih študentov

»Na leto se pri nas zglasi več deset tisoč tujcev, veliko je tudi tujih študentov, ki so po zakonu prioritetna kategorija,« je povedal načelnik ljubljanske upravne enote Bojan Babič.

Zaradi spremembe zakonodaje, torej, odkar morajo pri reševanju vlog preverjati finančno stanje tujih študentov, se je čas reševanja teh vlog podaljšal.

Upada vlog zaradi spremembe zakonodaje niso zaznali, so pa nekaj študentov zaradi neizpolnjevanja finančnega kriterija že zavrnili.

Povečano število prijav prebivališč

V lanskem letu so na ljubljanski upravni enoti zabeležili okoli 67.000 prijav prebivališča oziroma sprememb prijav stalnega in začasnega prebivališča. 

To je kar 40 odstotkov več kot leto prej.

Starejše novice