Foto: Matic Kremžar
Ljubljanainfo
Čet, 11.4.2024 14:00
Gostilna na Gradu se predstavlja v novi preobleki – kot sodobna mestna gostilna, ki ostaja zvesta tradiciji, a se hkrati ravna po kulinaričnih, arhitekturnih in tehnoloških smernicah.

Z gostilno na Ljubljanskem gradu, ki je lani gostila skoraj 30.000 gostov, od leta 2020 upravlja podjetje Jezeršek gostinstvo.

Za prenovo so imeli na voljo le 30 dni; svoja vrata so znova odprli v začetku tega meseca.

»Prenova gostilne bo v gastronomskem turizmu in z Jezerškovimi standardi nedvomno pripomogla k še večji prepoznavnosti Ljubljane kot kulinarične prestolnice,« je dejal Martin Jezeršek, direktor podjetja Jezeršek gostinstvo, in poudaril, kako pomembno je odlično sodelovanje z Javnim zavodom Ljubljanski grad in Mestno občino Ljubljana.

Foto: Matic Kremžar

Vodja Gostilne na Gradu je Jure Starič. Ta kot enega od ciljev prenove izpostavi večje zadovoljstvo gostov.

Chef Sebastjan Elbl je v sodelovanju z Ano Šušteršič, kreativno vodjo pri Jezeršek gostinstvu, oblikoval nov pomladanski meni, ki odraža Elblovo kuharsko filozofijo, temelječo na spoštovanju naravnega kroga sestavin in prednostnem izboru lokalnih živil.

»Med jedi, ki izražajo mojo kuharsko filozofijo, zagotovo spada jelenov hrbet v sožitju s topinamburjem, kjer glavno živilo, mladega jelena, združujem s spremljevalnimi sestavinami iz njegovega naravnega okolja, gozda, kot je na primer prah smrekovih iglic in sirup smrekovih vršičkov, ki poudarjajo povezavo med gozdom in krožnikom.«

Pozabiti ne gre niti vinske karte, ki temelji na slovenskih vinih. Osredotočili so se predvsem na povezovanju hrane in vina – že pri kreiranju jedi.

Prenova Gostilne na Gradu, ki jo je zasnovala arhitektka in notranja oblikovalka Tina Rugelj pod budnim očesom grajske arhitektke Majde Kregar iz biroja Ambient, je prinesla dolg osrednji točilni pult, ki opravlja več nalog hkrati in je glavni element notranjega dela gostilne.

Pri izbiri pohištva in dekoracije je bila posebna pozornost namenjena udobju in funkcionalnosti s pridihom srednjeveškega značaja.

Tudi kuhinja je po prenovi opremljena z najnovejšo tehnologijo in sodobnimi dodatki. Z uporabo 3D tehnologije in virtualne resničnosti si jo je osebje lahko ogledalo že pred samo prenovo.

Foto: Matic Kremžar

Starejše novice