Foto: Bobo.
Ljubljanainfo
Tor, 12.3.2024 14:23
Pričakujejo 2000 kmetov s traktorji, ki bodo blokirali promet v prestolnici.

Kmetijske organizacije so predsedniku vlade Robertu Golobu sporočile, da mislijo, da je končno čas za ukrepanje. Če se vlada do 15. marca, do 15. ure, ne zaveže, da bo izpolnila njihove ključne stavkovne zahteve, napovedujejo v Ljubljani vseslovenski kmečki punt na dan sv. Jožefa, 19. marca.

Njihovih zahtev je sedem: izključitev plačil OMD iz obdavčitve, umeščanje in izgradnja vodne infrastrukture le pod določenimi pogoji, sprememba uredbe o pravilih pogojenosti, dostopnost in dovolj denarja za kmetijsko-okoljsko-podnebne ukrepe, zmanjšanje populacije zveri in divjadi na nosilno zmogljivost okolja, redna in takojšnja izplačila ukrepov skupne kmetijske politike v časovnih okvirih preteklih obdobij in znižanje pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest.

Kmetje so danes razkrili nekaj podrobnosti o poteku protesta. Krenili bodo ob deseti uri zjutraj s Trga republike v Ljubljani, nato pa bodo krožili po mestu. Do 14. ure naj bi se umaknili s cest. Pričakujejo okoli 2000 kmetov s traktorji

V drugih delih države podobni zbori niso napovedani, saj so odločevalci v Ljubljani. 

Ljubljančanom se sicer opravičujejo za težave v prometu, vendar, kot poudarjajo, je za te težave kriva vlada in ne oni. Če se do 15. marca popoldne vendarle uspejo uskladiti glede izpolnitve zahtev, bodo protest zamrznili.

Starejše novice