Ljubljanainfo
Pon, 17.6.2024 05:00
Upajmo, da se izmuznejo scenariju Plečnikovega bežigrajskega stadiona.

Zob časa načenja tudi Križanke. Ometi, streha glavne stavbe … Prenova je nujna. 

Če kaj, potem bo to zahteven in celosten projekt – Mestna občina Ljubljana in takratno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta oktobra 2019 podpisala sporazum o nameri, da bo mestna občina postala lastnica celotnega kompleksa.

V letu 2020 je nato bil dosežen dogovor o pogodbenem razmerju med občino in šolskim ministrstvom, štiri leta pozneje pa si lastništvo Križank še vedno delita Mestna občina Ljubljana in država – za državni del je pristojno ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki je lastnik 52-odstotnega deleža prostorov v Križankah. Na strehi trenutno po potrebi izvajajo le interventna popravila, a priznavajo, da bi celovito obnovo potrebovala tako streha kot tudi preostali del objekta.

Mestna občina Ljubljana, lastnica preostalega deleža Križank, se strinja s to oceno in celo trdi, da je celovita prenova kompleksa ena glavnih prioritet občine. Tudi oba uporabnika prostorov, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo ter Festival Ljubljana, se strinjata glede nujnosti prenove. 

Srednja šola in ministrstvo si prizadevata za čimprejšnjo prenovo strehe. Ljubljanska občina in njen javni zavod Festival Ljubljana menita, da gre za parcialno in zasilno rešitev, neustrezno za kulturni spomenik, piše Dnevnik

Občina vztraja, da mora najprej rešiti odprta vprašanja z državo glede delitve solastnine v Križankah in plačila uporabnine za delež prostorov, ki so sicer v lasti občine, a jih uporablja srednja šola. Pred tem, pravijo, ne morejo pristopiti k celoviti prenovi. Zaradi nesoglasij potekata dva sodna postopka, ki sta trenutno ustavljena zaradi mediacije. 

Poleg negotovosti glede prenove Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo skrbijo tudi vprašanja, ali bo morala zapustiti prostore, v katerih se dijaki izobražujejo že desetletja. Šola ne želi zapustiti Križank, njeno željo pa je v spletni peticiji leta 2019 podprlo več kot sedem tisoč podpisnikov.

Svoj pogled na situacijo je za Dnevnik v komentarju predstavila novinarka Vanja Brkić:

»Občina in država morata rešiti odprta vprašanja. In to čim prej, saj če bi bila rešena že v preteklosti, bi bilo stanje Križank danes verjetno veliko boljše. Tako občina kot država sta zavezani skrbi in varovanju kulturne dediščine. Zato od obeh upravičeno pričakujemo zrelo in konstruktivno ravnanje, ki bo šlo v smeri sklepanja kompromisov in iskanja rešitev tako glede čimprejšnje prenove kot tudi glede souporabe prostorov v Križankah. Ker srednja šola želi ohraniti vsaj del pedagoškega procesa v Križankah tudi po zgraditvi novih prostorov, bosta s Festivalom Ljubljana morala še naprej sobivati, ne glede na to, da ta že več let želi biti edini uporabnik križniškega kompleksa. 

Zaostrovanje odnosov med Festivalom in šolo, ki smo mu bili priča pred leti, bi moralo biti dovolj trden dokaz, da imata oba javna zavoda več od Križank, če sodelujeta, kot če se prepirata.« 

Starejše novice