Vir: Facebook Rifuzl
Rebeka Sivka
Tor, 28.12.2021 15:54
V ljubljanskem Rifuzlu ne boste našli embalaže za enkratno uporabo. Tak način nakupovanja je med Slovenci vse bolj priljubljen.

Ste že seznanjeni z »zero waste« ideologijo? Gre za način življenja, pri katerem proizvedemo karseda malo odpadkov. 

Plastična embalaža je zagotovo eden največjih onesnaževalcev našega planeta. Po zgledu iz tujine se zato v Sloveniji odpirajo trgovine brez embalaže, takšne imamo tudi v Ljubljani. 

Rifuzl je bila prva 'zero waste' trgovina v Sloveniji, svoja vrata je odprla leta 2018. Rifuzl je trgovina, kjer ne boste našli nobene plastične embalaže. 

Zmanjškarska trgovina

Čeprav se trgovine brez embalaže pogosto opisujejo kot 'zero waste' trgovine, pa ustanovitelji Rifuzla svojo trgovino rajši opišejo kot zmanjškarsko. 

»Rifuzl je bila prva zmanjškarska trgovina oziroma trgovina brez plastične embalaže v Ljubljani in Sloveniji.

Ker je izraz zero waste zelo strog v smislu čisto brez smeti, kar je le nek ideal, smo v Rifuzlu izbrali slovensko besedo, ki zamenja tujko in hkrati bolj realno opiše idejo zmanjševanja odpadkov.

Zato zmanjškarska trgovina,« za Ljubljanainfo poudari Manca Behrič, soustanoviteljica Rifuzla. 

Slovenci čedalje bolj ozaveščeni

Koncept trgovin brez embalaže so Slovenci kmalu vzljubili. 

»Ljubljančani, pa tudi ostali Slovenci so vedno bolj pozorni na to, od kod pride izdelek in kako je zapakiran. To, da po nakupih odidemo z lastno embalažo, je vedno bolj običajno in stranke, ki pridejo k nam so pogosto že dobro pripravljene ter navdušene, da lahko opravijo nakup z manj odpadki.

Povpraševanje po trajnostnih izdelkih in trajnostnem načinu nakupovanja je vedno večje,« razlaga Behrič.

 

Prva, a ne edina

Od ustanovitve Rifuzla oziroma prve trgovine brez embalaže v Sloveniji so minila že tri leta. Od takrat so se na trgu pojavili tudi drugi ponudniki, ki zagovarjajo zmanjševanje odpadkov. 

»Vsekakor se pojavlja vedno več takšnih trgovin, pa tudi vedno več klasičnih trgovin vsaj določen del izdelkov ponuja na rinfuzo. Torej, da jih lahko kupiš v lastni embalaži,« za Ljubljanainfo pove soustanoviteljica Rifuzla. 

Poleg trgovine Rifuzl lahko veliko živil brez embalaže najdete tudi na nepokritih in pokritih delih ljubljanske tržnice ter drugih tržnic. Za sladkarije brez embalaže lahko obiščete rusko trgovino Hlebosol, za čaje in kave pa Cafetino ali Cha. Veliko količino žit, testenin in podobno najdete v trgovini na Celovški cesti.

 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice