Foto: Bobo
STA
Pon, 15.11.2021 13:40
Univerzitetni klinični center Ljubljana v bolnišnici Petra Držaja odpira nov covidni oddelek, ki bo zagotovil dodatne postelje.

Univerzitetni klinični center Ljubljana danes odpira nov covidni oddelek v prostorih Bolnišnice Petra Držaja, kjer bodo za začetek zagotovili 37 dodatnih postelj. 

Nove kapacitete odpirajo tudi druge covidne bolnišnice, njihova vodstva pa bodo tudi danes z ministrstvom za zdravje iskale rešitve za zagotavljanje dodatnih kapacitet.

1200 postelj je premalo

Minuli konec tedna se je število okuženih z novim koronavirusom, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še povečevalo. 

Po napovedih koordinatorja covidnih bolniških postelj pri ministrstvu za zdravje Roberta Carotte bodo bolnišnice danes ali v torek odprle maksimalne kapacitete. To je skupno okoli 1200 postelj, od tega 280 za intenzivno nego.

O tem, kako zagotoviti maksimalne zmogljivosti za covidne bolnike, bodo vodstva bolnišnic s predstavniki ministrstva za zdravje pretresala tudi na današnjem sestanku.

Nov covidni oddelek

Nov covidni oddelek med drugim danes odpirajo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, in sicer v bolnišnici Petra Držaja. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci Slovenske akademije znanosti in umetnost pojasnil, da bodo sprva tam zagotovili 37 dodatnih postelj. Število postelj pa bodo še povečevali tako v bolnišnici Petra Držaja kot tudi drugje, je napovedal Poklukar.

Več o tem ter o razmerah na covidnih in drugih oddelkih bo vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pojasnilo popoldne na novinarski konferenci.

Glavna ovira še vedno pomanjkanje kadra

Glavna ovira pri zagotavljanju dodatnih kapacitet za zdravljenje covidnih bolnikov sicer niso postelje, pač pa pomanjkanje kadra

Na poziv ministra Poklukarja k pomoči covidnim bolnišnicam so se že odzvali v zdravstvenih domovih, psihiatričnih bolnišnicah, specialnih bolnišnicah, porodnišnicah in izobraževalnih ustanovah, med njimi so se odzvale zdravstvene šole in obe medicinski fakulteti.

Starejše novice