Foto: osebni arhiv Hana in Lucjan Strehar
Nika Vajnhandl
Ned, 2.1.2022 08:00
Govorili smo s Hano in Lucjanom Streharjem, ki sta ustvarila zemljevid slovenskih vrhov. Zemljevid je poseben v tem, da lahko vrh, po tem ko ga osvojite, izpraskate iz zemljevida in ob tem beležite svoje spomine.

Hana in Lucjan Strehar sta prijeten par, z leto in pol starim sinom Oskarjem. Hana je vzgojiteljica v vrtcu, Lucjan pa strojnik.

Poleg otroku in službi, čas posvečata »hribolazenju«. Povesta, da sta se že od nekdaj rada ukvarjala s športom, hribi in vse v povezavi z njimi pa so postali njun glavni hobi. Tako sta skupaj obiskala že kar lepo število slovenskih obljudenih gor, predvsem v Julijskih Alpah.

Kar nekaj slovenskih vrhov pa še čaka, da jih obiščeta. Na zemljevidu slovenskih gora, ki sta ga izdelala, je namreč 97 slovenskih vrhov, njun cilj pa je, da opraskata prav vse.

Obljudeni slovenski vrhovi

Na zemljevidu so se znašli tisti vrhovi, ki so najbolj priljubljeni v slovenski hribovski sceni – informacije o tem, pa sta pridobila kar na družbenih omrežjih, Instagramu in Facebooku.

Na podlagi tega, kje so se ljudje največ slikali, sta ugotovila, katere slovenske gore so najbolj obljudene in jih uvrstila na zemljevid.

Tako je na zemljevidu tudi primerno prikazano razmerje hribov, ki so primerni za začetnike, in tistih, ki so primerni za izkušene planince.

Ideja, ki se je porodila v gorah

Idejo za zemljevid je dobil Lucjan: »Ko hodiš na vrh gora, imaš precej časa za razmišljanje. Takrat se mi v glavi poraja tisoč in ena ideja.«

Tudi ideja za zemljevid je zrastla na vrhu slovenske gore. Hana opisuje, da sta prispela na vrh in si vzela nekaj minut za počitek, ko ji je Lucjan dejal: »Ej, veš, kaj bi midva lahko naredila? Tisti zemljevid, ko praskaš osvojene kraje po svetu, bi lahko naredila za slovenske vrhove.«

Ko sta prišla domov, sta preverila še na Googlu in ugotovila, da takšnega produkta v Sloveniji dejansko še ni. 

Glede na to, da je zahajanje v gore vse večji trend in se vse več ljudi odpravlja v hribe, se jima je zemljevid zdel dobra podjetniška ideja, ki bi požela slavo. Kar pa ni bilo napačno predvidevanje.

Lucjan se v začetku lanskega leta lotil izdelave, ki pa mu je vzela slabo leto. Celoten zemljevid je izrisal in oblikoval sam.

Tako opisuje, da so prvi natiski zemljevida bili videti povsem drugačni od tega, kako je zemljevid videti danes. Namreč sam zemljevid je zahteval veliko dodelave, do tega, da je izpadel »boljši, kot sva si mislila«.

Zakaj rabimo zemljevid?

Poleg tega da je zemljevid krasen dodatek na steni, je njegova najmočnejša vrlina, da daje ideje za obisk slovenskih vrhov. Tako je tudi odlična motivacija za že izkušene pohodnike in tudi tiste, ki šele tipajo gorski svet. Namreč, pohajanje je zagotovo del zdravega načina življenja.

V tem prazničnem času, pa je lahko zemljevid tudi odlično darilo. Ne koristi le temu, da visi na steni, ampak je tudi zabaven, saj vrhove, ki si jih osvojil, izpraskaš in tako beležiš svoje spomine.

Slovenci so zemljevid vzljubili

V samem začetku zemljevid ni bil mišljen kot podjeten produkt, s katerim bi bajno služila, temveč bolj kot nekaj, kar bi bilo zanimivo narediti - kot Lucjanova želja po ustvarjanju. Tako razlagata, da sta predvidevala, da bosta jih do konca leta prodala okoli 50, »pa še ta številka se nama je zdela nepredstavljiva,« sta iskrena.

To številko pa sta pošteno presegla. Slovenci so zemljevid prepoznali kot zanimivo idejo in veliko hiš ga že ima. Za Ljubljanainfo pravita, da sta nad odzivom pozitivno presenečena. 

Tako sta kaj kmalu morala pojačati stvari, povečati naročila, se dogovarjati s tiskarno, saj je prodaja izdelka šla v večje razsežnosti, kot sta kadarkoli pričakovala.

Razlagata, da so odzivi strank pozitivni in da veliko kupcev zemljevid kupi še večkrat - kot darila bližnjim. 

Zemljevid pa kupujejo tako mladi kot stari, tako moški kot tudi ženske. 

O njiju bomo še slišali …

Bralce Ljubljanainfo pa pozivata, da ju spremljate še naprej, saj kmalu obljubljata nov produkt, o katerem pa še ne razkrivata preveč.

»Prihaja nekaj zanimivega, v podobnem kontekstu. Zagotovo bo navdušilo planince, najbrž pa še koga zraven,« nas puščata v pričakovanju.

Starejše novice