Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 9.3.2022 13:26
Zveza potrošnikov Slovenije in Inštitut 8. marec pozivata k znižanju davka na menstrualne pripomočke.

Zveza potrošnikov Slovenije in Inštitut 8. marec pozivata odločevalce, naj poskrbijo za dodatno znižanje davka na dodano vrednost na menstrualne pripomočke.

Zahtevata tudi, naj bodo ti brezplačno dostopni v zdravstvenih in izobraževalnih ustanovah in se zavzemata za nacionalno kampanjo ozaveščanja in detabuizacijo te teme, so sporočili.

Pred časom zbrali 8300 podpisov podpore

Menstrualni pripomočki so od maja lani manj obdavčeni, in sicer se zanje obračuna 9,5-odstotna stopnja davka na dodano vrednost, in ne več 22-odstotna. Na zvezi potrošnikov so pobudo dali že leta 2016 in zbrali več kot 8300 podpisov podpore, so spomnili.

Podpisniki poziva so prepričani, da bi davek sedaj lahko dodatno znižali, tako da bi bil ta petodstoten, kar že velja za določene skupine izdelkov.

Epidemija je razkorak v dostopnosti do dobrin namreč če še poglobila, zato so v Inštitutu 8. marec in zvezi potrošnikov prepričani, da je sedaj dober trenutek za uvedbo tovrstnih ukrepov.

Ne zaradi všečnosti ali predvolilnih obljub, ampak ker bi s tem pripomogli, da socialno šibkejši ne bi bili izločeni iz družbe, so dodali.

Tudi pri nas prisotna menstrualna revščina

Tveganje revščine je v Sloveniji za ženske višje, najbolj pa so ogrožene matere samohranilke. Z znižanjem davka bi zato po njihovi oceni ženskam znižali nujne življenjske stroške in sledili dobrim praksam iz tujine, kot je Irska, ki ima ničelno davčno obdavčitev na menstrualne izdelke.

V organizacijah poudarjajo, da ne gre za luksuzne izdelke, ampak za pripomočke, ki jih ženske nujno potrebujejo vsaj enkrat na mesec. Tako kot se pričakuje, da so v toaletnih prostorih brezplačno na voljo toaletni papir in milo, bi morali biti brezplačno dostopni tudi menstrualni pripomočki, so še zapisali.

Podatki študij iz tujine, kot so zapisali v sporočilu za javnost, kažejo na to, da je tudi pri nas prisotna menstrualna revščina, a se o tem ne govori. Menstruacija ni izbira, kar bi se morale zavedati predvsem izobraževalne ustanove, izpostavljajo.

Z zagotavljanjem brezplačnih higienskih pripomočkov bi ženskam in dekletom odvzeli skrb, ali si te izdelke lahko privoščijo in jih tudi dovolj pogosto zamenjajo, da poskrbijo za primerno higieno ter ne manjkajo pri pouku, menijo.

Starejše novice