Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 21.12.2021 18:05
Anketa RTV Slovenija je pokazala, da več kot polovica Slovencev uvedbo pogoja PC v Sloveniji podpira. Preverjamo, ali uvedbo pogoja PC podpirajo tudi bralci Ljubljanainfo.

RTV Slovenija je v začetku septembra objavila izsledke merjenja javnomnenjskega razpoloženja, pri čemer so se zraven političnih tematik osredotočili tudi na epidemijo koronavirusa.

Eno izmed vprašanj se je tako nanašalo tudi na uvedbo pogoja 'preboleli ali cepljeni' oziroma pogoja PC. Merjenje je bilo opravljeno na reprezentativnem vzorcu tisočih anketirancev, in sicer preko telefona in spleta, med 29. novembrom in 2. decembrom.

Podatki pa so bili dokaj presenetljivi. Raziskava je tako pokazala, da največ, kar 30,7 odstotka vprašanih, bi uvedbo PC pogoja v celoti podprlo, 27,1 odstotka pa bi ga podprlo. Gre torej za 57,8 odstotka posameznikov. 13,3 odstotka pa uvedbo niti ne podpira niti ga podpira.

Na drugi strani 8,1 odstotka PC pogoja ne podpira, 20,8 odstotka pa ga nikakor ne podpira.

Glede na zanimive rezultate smo se odločili, da tudi sami preverimo, kakšno je mnenje naših bralcev, oziroma, če uvedbo pogoja PC podpirajo ali ne.

Zaostreni pogoji tako v Avstriji kot Nemčiji

Slovenija pa ni prva država, ki razmišlja o zaostrovanju razmer, med drugim se je v začetku decembra Nemčija odločila, da bo za zajezitev četrtega vala pandemije covida-19 zaostrila ukrepe in po celi državi uvedla pogoj PC.

Ena izmed zadnjih držav pa je Avstrija. Ta je sicer že v začetku decembra uvedla izvajanje pogoja PC, a se je zaradi različice novega koronavirusa omikron poleg vseh sprejetih ukrepov odločila zaostriti še pogoje za vstop v državo

V Avstrijo lahko tako brez obvezne karantene vstopajo le še cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Za vse, ki se niso cepili ali preboleli covida-19, pa je ob prečkanju meje obvezna takojšnja desetdnevna karantena, ki jo je mogoče predčasno prekiniti po petih dneh z negativnim testom.

Kako pa bo pri nas?

Minister za zdravje Janez Poklukar ocenjuje, da se bo verjetno v prihodnosti še bolj vneto razvijala razprava o obveznem cepljenju in pogoju PC.

Po njegovih besedah se mora s tem soočiti ne le zdravstvena, temveč tudi ostale stroke, od pravne do sociološke, saj gre za situacijo, o kateri je potrebna široka razprava. 

»Zagotovo pa se bližamo trenutku, ko bo treba povedati, kakšen bo v bodoče status necepljenih v naši družbi,« še pravi Poklukar.

Anketa: Ali podpirate uvedbo pogoja PC v Sloveniji?

Zaradi intenzivnih pogovorov tako strokovne kot tudi laične javnosti o uvedbi pogoja PC nas zanima, ali naši bralci podpirajo uvedbo pogoja PC v Sloveniji. 

Svoje stališče lahko izrazite v spodnji anketi.

Ali podpirate uvedbo pogoja PC v Sloveniji?

Da.
5% (415 glasov)
Ne.
94% (7106 glasov)
Nisem odločen(a).
0% (29 glasov)
Skupno glasov: 7550

Starejše novice