Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 13.12.2023 15:13
Test električnih zobnih ščetk razkriva, da so dobro ocenjene ščetke na trgu tudi za 30 do 75 evrov.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije električne zobne ščetke preizkušajo vsako leto. 

Najpomembnejša naloga zobnih ščetk je odstranjevanje zobnih oblog in vsi testirani izdelki na letošnjem testu so se pri tej nalogi izkazali. 

Za izdelek, ki dobro odstranjuje zobne obloge, ni treba odšteti (astronomsko) veliko denarja.

Polnjenje baterije: od dobrih dveh do (skoraj) 23 ur

Na testu so izmerili tudi čas polnjenja baterije. Nekatere se napolnijo zelo hitro, druge se polnijo skoraj cel dan. Če je čas polnjenja baterije naveden, podatek upoštevajte bolj z rezervo. Pri nekaterih so izmerili nekoliko daljši čas polnjenja. 

Z izjemo dveh ščetk, ki imata nikelj-metalhidridno baterijo, imajo vse ščetke na testu litij-ionsko baterijo. 

Nobene od baterij v ščetkah, ki so jih testirali, ni mogoče zamenjati in s tem podaljšati življenjsko dobo ščetke ter zmanjšati vpliv na okolje. 

Električne zobne ščetke (tako baterija kot ohišje) spadajo med nevarne gospodinjske odpadke.

Z enim polnjenjem od 14 do več kot 200 ščetkanj

Po številu ščetkanj, ki jih opravimo z enim polnjenjem, en model izstopa, saj so z njim v povprečju opravili kar 221 ščetkanj. Pri vseh drugih, razen pri eni ščetki, so izmerili od 23 do 55 ciklov ščetkanja po dve minuti. 

Slika je simbolična.

Na praktičnem preizkusu so bili uporabniki zadovoljni

Večini uporabnikov so bile ščetke všeč, uporaba se jim je zdela preprosta, pripomočki, kot sta senzor pritiska in časovnik, pa koristni. 

Na zadovoljstvo ni vplival način vrtenja ščetke (sonično, oscilirajoče …), zato je izbira tehnologije bolj stvar osebnih preferenc.

Nasvet za nakup: preverite primerjalnik in raziščite trg

Električno ščetko, ki bo dobro odstranila zobne obloge, lahko kupite tako za 400 kot že za približno 30 evrov. Seveda pa bo uporabniška izkušnja različna. 

Skupni testni rezultat se pri prvih enajstih modelih le malenkost razlikuje. Če denar ni ovira, torej izberite katero izmed najbolje ocenjenih ščetk

Še vedno dobri izbiri pa sta ščetki, za kateri boste odšteli manj kot 40 evrov. Ščetko podražijo različni koristni dodatki, kot sta senzor pritiska in časovnik, tudi barva, ki pa ne vpliva niti na učinkovitost niti na uporabniško izkušnjo. 

Bele ščetke so navadno najcenejše, rožnate ali črne najdražje. Ščetko podražijo tudi dodatki, na primer potovalni etui – premislite, ali ga res potrebujete.

S staranjem zobne ščetke se zmanjšuje tudi njena učinkovitost. Glavo ščetke menjajte na tri mesece, vedno pa kupite originalne glave, saj so ugotovili, da so učinkovitejše kot alternativne, ki slabše odstranijo zobne obloge. 

Nakupujte po spletu in večje pakete, kar lahko bistveno poceni nakup.

Ustrezna higiena ustne votline je temelj zdravja

V ustni votlini so naravno prisotne številne bakterije, ki skupaj s slino ustvarjajo ugodno okolje za razmnoževanje. 

Za rast in razmnoževanje uporabijo sladkor in ogljikove hidrate iz zobnih oblog, pri tem nastajajo kisline, ki zmehčajo sklenino in tako bakterijam omogočijo »uničevalski pohod« – nastanek zobne gnilobe. 

Če zob ne čistimo redno in dovolj natančno, pa mehke zobne obloge pod vplivom mineralov v slini že po 72 urah začnejo mineralizirati – spreminjajo se v trde obloge. Tako nastane zobni kamen.

Starejše novice