Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 24.4.2024 07:51
24. april je slovenski dan zavržene hrane. Zveza potrošnikov Slovenije je v znamenju slovenskega dneva zavržene hrane odgovorila na vprašanja, ki se jih pogosto raje ne vprašamo.

Statistika je pokazala, da je Slovenec v letu 2022 v povprečju zavrgel 72 kilogramov hrane. Evropski svet za informiranje o hrani je v okviru programa Evropske unije EU4Health raziskoval, kakšne so razlike odnosa ljudi do zavržene hrane po kar osmih državah Evropske unije. 

Med rezultati Slovenci najmanj zavržemo hrane kot ostale evropske države, ampak po količini še vedno preveč. Med najpogostejše zavrževalce hrane pa prištevamo Dance, Madžare in Irce.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Kje se zavrže največ?

Največ hrane se zavrže v gospodinjstvih, saj se je v letu 2022 nabralo kar 70.285 ton zavržene hrane. Med najpogosteje zavržena živila štejemo sadje, zelenjavo in kruh. 

Največ zavržejo moški, mlajši odrasli in večja gospodinjstva. 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

»Prosim, če mi ostanke zavijete za domov«

EU4Health je v raziskavah ugotovil, da med osmimi državami Francija v restavraciji ne prosi za zavijanje ostankov hrane, najvišji delež pa zaseda Slovenija, ki pa prosi, da si ostanke odnese domov. 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Zveza potrošnikov svetuje

Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da lahko zmanjšamo količino zavržene hrane tako, da uporabimo star kruh za tople sendviče, krutone za juho in bruskete. Svetuje tudi, da suh kruh uporabimo za kruhove cmoke, drobtine in kot hrano za ptičke.

Starejše novice