Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Sre, 24.11.2021 15:09
Zdravniki iz UKC Ljubljana so spregovorili o dolgotrajnih posledicah covida in transplantacijah v času covida.

Na današnji konferenci so o dolgotrajnih posledicah covida in transplantacijah v času covida govorili zdravniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana - Vojka GorjupTomaž ŠtupnikMatevž Harlander in Matjaž Ture. 

Štupnik je spregovoril o transplantacij pljuč v ljubljanskem kliničnem centru v času covida. Povedal je, da so pljuča doslej presadili petim osebam, pri katerih ni bilo druge izbire. Vse osebe, ki so ustrezale kriterijem, so prejele nova pljuča. 

Izredno težki primeri

Gorjup je povedala, da se v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana soočajo z izredno težkimi primeri. 

»Tako izredno težkih bolnikov s pljučnicami še nisem videla. Tudi ko se je covid začel, sem mislila, da bo le gripa. Po četrtem valu vidimo, da bolezen ne izbira med mladimi in starimi,« je dejal

Lahko pride tudi do razpada pljuč. »Če ne gre vse po načrtu, pljuča tudi razpadejo, pokajo. Namesto drobnih mehurčkov nastanejo ogromne bule,« je dodala zdravnica.

Nosečnico zaradi slabega stanja priklopili na aparate

Gorjup je zaupala tudi nedavni primer nosečnice, kateri se je stanje poslabšalo

»Danes smo se morali odločati pri mladi ženski, noseči 26 tednov, pri kateri se je stanje toliko poslabšalo, da smo jo morali dati na aparat za dihanje. Pojavlja se dilema, ali naj sprožimo porod in tvegamo, da otrok mogoče ne bo preživel. To so res hude dileme. Odločili smo se počakati še kak teden, da damo priložnost tako nosečnici kot otroku,« pravi. 

Starejše novice