Foto: Bobo
Pia Seidl
Pet, 24.6.2022 18:00
Z Agencije za varnost prometa opozarjajo, naj vozniki dosledno upoštevajo prometna pravila in razmere na cesti. Preberite nekaj koristnih nasvetov, kako pravilno ravnati kot udeleženec v prometu.

Z Agencije za varnost prometa so izpostavili, da se obeta vroč prazničen konec tedna in s tem močno povečana gostota prometa tako zaradi del na cesti kot tudi zaradi povečanega tranzita. 

Pozorni bodite na ranljivejše udeležence v prometu

Visoke temperature, zastoji in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti, poudarjajo. Od udeležencev v prometu takšne razmere zahtevajo večjo previdnost in defenzivno vožnjo.  

Na agenciji opozarjajo, naj se počitniška brezskrbnost ne odraža v prometu. Prometna pravila in razmere na cesti naj vozniki dosledno upoštevajo in bodo vselej še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti – pešce, kolesarje, voznike e-skirojev, mopediste in motoriste.

Kako poskrbeti za najmlajše?

Svetujejo, da pozornost namenite tudi najmlajšim, da bodo v prometu varni. Pomembno je, da otroke pravilno namestite v otroške zadrževalne sisteme, poskrbite za dosledno pripenjanje.

Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci svoje glave vedno opremijo z zaščitno čelado, ki jo na Agencija za varnost prometa priporočajo tudi po 18. letu starosti.

Koristni nasveti pred odhodom na pot

Z Agencije za varnost v prometu svetujejo, da se je pred odhodom na pot treba dobro organizirati.

 1. Preverite delovanje vašega vozila s preventivnim pregledom v servisni delavnici.
 2. Pred odhodom poglejte, kakšno je stanje na cestah in kje so morebitne cestne zapore.
 3. Naredite načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov.
 4. Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena, težji kosi naj bodo na dnu, za zadnjo klopjo.
 5. Zagotovite si dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala.
 6. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, pred odhodom preverite ustreznost tlaka v pnevmatikah.
 7. Poskrbite za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu.
 8. Preverite pravilno in dosledno pripetost vseh potnikov in uporabo otroških zadrževalnih sistemov.

Vožnja je zahtevno opravilo

Z Agencije za varnost v prometu navajajo, da osredotočenost na vožnjo pomeni slediti trem preprostim, a nujnim pravilom:

 • Roke na volanu.
 • Pogled na cesti.
 • Misli in koncentracija pri vožnji in spremljanju razmer na cesti in ob njej.

Strpno na cestah

Med vožnjo bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in ravnajte defenzivno, vzdržujte ustrezno varnostno razdaljo.

Ne uporabljate mobilnega telefona in vozite trezni. 

Med daljšo vožnjo naj vozniki poskrbijo za redne postanke, približno na vsaki dve uri.

V primeru, da je na potovanju več oseb z veljavnim vozniškim dovoljenjem, naj si ti vožnjo »razdelijo«, s tem tudi zmanjšajo tveganje za vožnjo pod vplivom utrujenosti ali zaspanosti., svetujejo.

Utrujenost in vročina za volanom

Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje.

Z agencije izpostavljajo še, da v parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara, ki lahko vodi celo v smrt.

Starejše novice