Slika je simbolična (vir: Facebook, Anže Lanišek).
STA
Sob, 4.2.2023 18:44
Drugi Lanišek do desetih stopničk v sezoni, zmaga Granerudu.

Norveški smučarski skakalec Halvor Egner Granerud (296,6 točke) je zmagovalec tekme za svetovni pokal v nemškem Willingenu.

Drugo mesto je zasedel najboljši Slovenec Anže Lanišek (293,9) in še desetič v tej sezoni ter 23. v karieri stopil na zmagovalni oder. Tretje mesto je pripadlo Poljaku Dawidu Kubackemu (281,3).

Korak bližje kristalnemu globusu

Lanišek je na stopničke stopil po skoraj mesecu dni, ko mu je to uspelo na zadnji tekmi novoletne turneje v Bischofshofnu. Petič je bil v tej sezoni drugi, Granerud pred njim pa je bil danes za malenkost boljši.

Slavil je 21. zmago v karieri, osmo v tej sezoni in storil še en korak proti drugemu velikemu kristalnemu globusu. Prvega je osvojil v sezoni 2020/21.

V skupnem seštevku te sezone ima Granerud 1416 točk, sledi pa mu Kubacki s 1264. Lanišek je prvič v karieri presegel mejo 1000 osvojenih točk, potem ko je lani sezono končal na sedmem mestu z 936.

V tej sezoni jih ima na kontu že 1070 in je precej povišal prednost pred danes osmouvrščenim Avstrijcem Stefanom Kraftom (983).

Tudi preostali slovenski skakalci osvojili dobre rezultate

Do točk je prišlo še pet slovenskih skakalcev. Drugi najboljši med varovanci glavnega trenerja Roberta Hrgote je bil Žiga Jelar (255,2) na 11. mestu.

Tik za njim je končal Timi Zajc (244,3), ki je brez večjih težav nastopil po petkovem strašljivem skoku in padcu pri 161,5 m.

Lovro Kos (233,9) je v drugi seriji pridobil deset mest in bil 19., Domen Prevc (225,8) pa jih je izgubil šest za končno 24. mesto. Žak Mogel (200,6) je bil 30. in petič v karieri osvojil točke za svetovni pokal.

Zadovoljen z rezultatom: »Super sem odskakal, dobro smo oddelali«

»Super, že pri prvem skoku z mize sem vedel, da bo šlo. Čim več takih skokov. Za moje pojme je bil drugi celo še boljši, a so bile v zraku razmere težke. V drugem delu me ni potegnilo, kot bi si želel. Super sem odskakal, dobro smo oddelali,« je za RTV Slovenija dejal 26-letni Domžalčan.

»Včasih je treba narediti korak nazaj, da greš dva naprej. Ne bom rekel, da je bilo lahko, ni bilo. Mogoče sem pričakoval neko mini krizo, to danes pa je bilo za dušo. Oba skoka sta bila vrhunska in upam, da v tej smeri nadaljuje,« pa je o težjem obdobju v zadnjem mesecu še dodal Lanišek.

V nedeljo bo na skakalnici Mühlenkopf najprej ženska tekma ob 11.45, moški pa bodo najprej opravili kvalifikacije ob 14.30, tekma pa se bo začela uro in pol kasneje.

Starejše novice