Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 25.4.2023 17:15
Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatke o prihodih in prenočitvah turistov v mesecu marcu. Največ prenočitev ponovno v občini Moravske Toplice.

Kot je razvidno iz najnovejših podatkov Statističnega urada Republike Slovenije, so v turističnih nastanitvenih obratih po Sloveniji v mesecu marcu skupno našteli 277.000 prihodov turistov in 715.000 njihovih prenočitev.

To pomeni, da je bilo prihodov turistov za pet odstotkov več, prenočitev turistov pa za odstotek manj kot pred letom dni. Turisti so največkrat prenočili v zdraviliških občinah.

Zabeležili smo več tujih turistov

V turističnih nastanitvenih obratih je bilo v omenjenem obdobju zabeleženih 112.000 prihodov domačih turistov, kar je 18 odstotkov manj kot marca lani.

Prenočitev je bilo nekaj več kot 311.000, kar je bilo za 20 odstotkov manj kot v istem mesecu prejšnjega leta. Domači turisti so največkrat prenočili v občinah Piran, Kranjska Gora in Podčetrtek.

Prihodov tujih turistov je bilo nekaj več kot 165.000, kar je bilo za 30 odstotkov več kot marca 2022.

Ustvarili so približno 404.000 prenočitev oziroma za 21 odstotkov več kot lani, kar pomeni, da so tuji turisti prispevali kar 57 odstotkov vseh prenočitev v mesecu marcu. Največkrat so prenočili v občinah Ljubljana, Piran in Kranjska Gora, navaja statistični urad.

Največ gostov iz Italije in Avstrije

Statistični podatki kažejo, da so turisti iz Italije ustvarili skoraj 53.800 prenočitev oziroma 13 odstotkov vseh tujih. Največkrat so prenočili v občini Ljubljana

Turisti iz Avstrije pa so opravili 53.600 prenočitev, največ v občini Moravske Toplice.

Sledili so turisti iz Hrvaške (teh je bilo približno deset odstotkov), Nemčije (približno devet odstotkov) in Madžarske (približno šest odstotkov). 

Po prenočitvah ponovno v ospredju zdraviliške občine, največ v Moravskih Toplicah

Po prenočitvah turistov so ponovno prednjačile zdraviliške občine, kot je trend skorajda čez celo leto. V nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah je bilo tako ustvarjenih 30 odstotkov vseh prenočitev.

Skoraj 45 odstotkov teh so našteli v treh občinah: Moravske Toplice, Podčetrtek in Brežice.

Sledile so gorske občine, kjer je bilo zabeleženih 20 odstotkov vseh prenočitev ter obmorske občine in Ljubljana, iz vsake po 16 odstotkov prenočitev, še navaja Statistični urad Republike Slovenije. 

Večino gostov še vedno prenoči v hotelih

Kot je razvidno iz statističnih podatkov, so tudi v mesecu marcu turisti večinoma prenočili v hotelih.

Domači in tuji turisti so največ prenočitev ustvarili v hotelih, in sicer 426.500 prenočitev oziroma 60 odstotkov vseh prenočitev

Hotelom so sledile zasebne sobe, apartmaji in hiše, kjer je bilo 16 odstotkov prenočitev. 

V prvem četrtletju več kot dva milijona turističnih prenočitev

Da si je slovenski turizem po epidemiji koronavirusa dodobra opomogel, je več kot razvidno iz tega, da je bilo skupno od začetka januarja do konca marca v Sloveniji zabeleženih kar 837.000 prihodov turistov in skoraj 2,3 milijona njihovih prenočitev.

To je za kar 15 odstotkov več kot leto prej. 

Domači turisti so ustvarili 974.000 prenočitev, tuji pa 1,3 milijona. Domačih je bilo za desetino manj, tujih pa za 45 odstotkov več kot v istem obdobju lani, še navajajo na Statističnem uradu Republike Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice