STA
Pon, 20.11.2023 18:19
Za sečnjo so se pristojni odločili zaradi slabega stanja nekaterih dreves.

Na Severnem Irskem se je danes začela sečnja nekaterih bukovih dreves v drevoredu Dark Hedges, ki so zaslovela v seriji Igra prestolov in sedaj privabljajo turiste z vsega sveta. Za sečnjo so se pristojni odločili zaradi slabega stanja nekaterih dreves. Številne je namreč v zadnjih letih podrl močan veter med nevihtami.

Po navedbah ministrstva za infrastrukturo je 11 od skupno 86 dreves v slabem stanju in bi lahko predstavljala potencialno nevarnost za javnost. Po pogovorih z lastniki zemljišč in drugimi zainteresiranimi stranmi je bil sprejet dogovor o odstranitvi šestih dreves in ohranitvi panjev. Na štirih bodo izvedli sanacijska dela, stanje enega pa bodo še enkrat ocenili na terenu.

Sedaj je nujno potrebna ponovna zasaditev dreves

»Ljudi ne želimo ovirati, vendar pa želimo zagotoviti, da bodo, ko pridejo sem, varni,« je dejal predsednik združenja Dark Hedges Preservation Trust Mervyn Storey. Ob tem je poudaril, da je sedaj nujno potrebna ponovna zasaditev dreves, ki je bila načrtovana že za konec leta 2014, vendar se zaradi pomanjkanja sredstev ni izvedla, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Osem sekund v seriji Igra prestolov je za vedno spremenilo cesto Bregagh in drevored Dark Hedges. Še dandanes k nam prihajajo ljudje iz Kalifornije kljub zapori ceste,« je povedal in dodal, da si je tudi danes, ko se je začela sečnja, drevesa ogledalo več turistov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Cegu nau na ceglu stau!

Starejše novice