Vir: Mesto Umag
Ljubljanainfo
Pon, 26.2.2024 19:00
Umaški župan objokuje usodo obale na območju svojega mesta: približno osem kilometrov je je, ki absolutno ni dostopna ne domačinom ne turistom. »Opustošena je, okupirana,« pravi.

Umaška občina opozarja, da je njena obala opustošena do nerazpoznavnosti, objavili pa so tudi posnetek, ki prikazuje vse razsežnost »betonizacije«.

»Istra je – na sramoto vseh, ki tam živimo – postala evropski raj za črne graditelje in uzurpatorje. Nelegalna gradnja, uzurpacija gozdnih in kmetijskih zemljišč ter obale je »rak«, ki vsak dan razjeda našo občino do te mere, da je danes ogrožena normalna kvaliteta življenja občanov.

Zaradi izjemnih dobičkov dobro organiziranih posameznikov se kmetijska in gozda zemljišča spreminjajo v vikendi, ki so vredni od dva do tri evre na kvadratni meter, prodajajo pa se po 30 do 50 evrov na kvadratni meter.

Posledica tega je, da v Istri še naprej nastajajo nelegalna naselja, istrske favele s tisoči prebivalcev. Pred našimi očmi se dogaja tiha okupacija Istre.

Da je absurd še večji, je ta nezakonita zasedba delo večinoma tujih državljanov, med katerimi prednjačijo slovenski državljani, ki jim pomagajo »domači domoljubi«. Takšna predrznost in agresivnost tujih državljanov pri brutalnem uničevanju Istre ni bila zabeležena v njeni vojni zgodovini, niti ni bila tako huda v drugih delih Hrvaške.

Gre za norčevanje iz vseh nas v Istri, ki zahtevamo spoštovanje zakona in civilizirano obnašanje tujih državljanov, ki spoštujejo zakone svoje domovine, medtem ko nas v Istri obravnavajo kot konkvistadorje in se norčujejo iz zakonov Republike Hrvaške,« so sporočili iz mesta Umag.

»Na območju mesta Umag imamo približno osem kilometrov obale, ki je absolutna nedostopna tako za občane kot za turiste. Je opustošena, okupirana in edini način, da se to reši, je, da trkamo na vrata tistih, ki to lahko rešijo. Ta naša objava je eno takšno trkanje.

Katere institucije so zatajile? Če gre za gradbeništvo, potem je gradbena inšpekcija; če gre za varstvo okolja, je pristojna inšpekcija določenega ministrstva, tu je tudi pomorska inšpekcija, na določenih delih tudi rudarska inšpekcija, saj gre za pomorsko dobrino, ki je bogastvo državljanov Republike Hrvaške,« je za HRT dejal župan Umaga Vili Bassanese.

»Najprej so to storili lastniki hiš v prvi vrsti do morja, ki so fizično onemogočili dostop do samega morja. Hiše so večinoma legalne, najdejo pa se tudi nelegalne gradnje,« je dodal župan, ki pričakuje nov zakon na tem področju.

»Nato se bodo začele prijave gradbeni inšpekciji na ministrstvu za pomorstvo in vsem, ki bi morali pravočasno zaščiti območje.«

Komentarji (1)

Bogomir Rajh (ni preverjeno)

Povsem so zatajile njihove službe in organi, pristojni za reševanje teh problemov. Verjetno zaradi lenobe, neznanja ali pa obojega. Denarja in razvoja, ki so jim ga v zadnjih 60 do 70 letih prinesli prav Slovenci, pa se nikoli niso branili.

Starejše novice