Ustvarjeno dne
Pon, 22.2.2021 10:00
Gorski reševalci so na Gorenjskem pretekli konec tedna posredovali kar trikrat.

Na Gorenjskem so bili policisti minuli vikend obveščeni o treh nesrečah v gorah, v katerih so reševali  gorski reševalci.

V petek je planinka zdrsnila in padla na spolzki podlagi nad Gozdom pod Kriško goro. V soboto  je  planinec zdrsnil in padel pri Martuljških slapovih. Pot je bila zaledenela. S kraja ga je odpeljal helikopter Slovenske vojske. Včeraj pa so bohinjski  gorski reševalci reševali planinca, ki je zdrsnil na območju Vogarja. V še eni nesreči včeraj pa je na območju Kamnika posredovala tudi gorska  policijska enota s policijskim helikopterjem in združeno ekipo za reševanje na Brniku.

Planinka  si je pri zdrsu na spolzki gozdni poti iz planine  Kisovec proti Sv. Primožu poškodovala nogo. Odpeljana je bila v zdravstveno ustanovo.

Teren drsi

Zdrsi  in padci so najpogostejši dejavniki nesreč pri planincih. Pozivamo k previdnosti  in  spremljanju  razmer – podlage med hojo. Ta se spreminja. Ponekod je še led, drugje lahko tudi listje in blato. Teren povečini drsi.

Minuli  vikend je bilo v gorah veliko pohodnikov in turnih smučarjev. Na bolj obiskanih planinskih turah jih je na nevarnosti opozarjala tudi gorska policijska enota.
 

Splošna  nevarnost  proženja  snežnih  plazov  nad gozdno mejo na prisojnih pobočjih je velika. Ozračje  se  močno ogreva, kar vpliva tudi na snežno odejo v visokogorju in sredogorju. V zadnjih dveh dneh strokovnjaki opažajo plazove  mokrega  sprijetega  snega  na  prisojnih  legah. 

Ta pojav bo v prihodnjih dneh še izrazitejši, saj se bo ozračje še bolj ogrelo. Na strmih travnatih  območjih  se lahko sprožijo talni plazovi. Tudi na osojnih legah se snežna odeja preobraža. Določena pobočja so stabilna, v nekaterih grapah pa je še vedno  nepredelan sneg. Grebeni so spihani in poledeneli. (Vir: Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič).

Pozivamo  k  previdnosti  in odgovornim ravnanjem. Razmere v visokogorju so zahtevne, obstaja tudi nevarnost snežnih plazov. Razmere zato preverite že doma, dodatno pa tudi na terenu. Uporabljajte ustrezno opremo. V gore nikoli sami. Če se kljub vsem pripravam in varnostnim ukrepom zgodi nesreča, takoj pokličite številko za klice v sili 112.

Starejše novice