Foto: Jure Banfi
Ljubljanainfo
Pon, 17.4.2023 16:00
V zadnjih dneh so policisti Policijske uprave Maribor obravnavali kar tri prometne nesreče s smrtnim izidom. Zaradi poslabšanja prometne varnosti bodo poostrili nadzor cestnega prometa.

Kot je povedal Gabrijel Sternad iz Sektorja uniformirane policije, se je stanje prometne varnosti na območju Policijske uprave Maribor, glede prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, v letošnjem letu poslabšalo. 

V zadnjih dneh kar tri prometne nesreče s smrtnim izidom

Od sobote, 15. aprila, so namreč mariborski policisti obravnavali kar tri prometne nesreče s smrtnim izidom, v katerih so trije udeleženci umrli. 

V vseh treh primerih policisti še preiskujejo okoliščine prometnih nesreč.

Prva nesreča se je zgodila v soboto, ko je 54-letnik s kolesom peljal po klancu navzdol po gozdni cesti proti Bistrici ob Dravi, nakar je zapeljal v cestni jarek, padel s kolesa in se pri tem hudo telesno poškodoval. Na kraju je kljub nudenju prve pomoči umrl.

Drugo nesrečo so policisti obravnavali v nedeljo, ko je 28-letna voznica peljala po pomurski avtocesti A5 v smeri proti Mariboru. Iz neznanega je razloga trčila v betonski zid pred pokritim vkopom Močna v občini Lenart. Pri tem se je tako hudo telesno poškodovala, da je na kraju prometne nesreče umrla. 

Danes zjutraj so ponovno obravnavali nesrečo s smrtnim izidom. Ob 6. uri je 46-letni voznik tovornega vozila vozil po avtocesti A1 proti razcepu Dragučova, za predorom Vodole je s sprednjim delom vozila trčil v zadnji del stoječega tovornega vozila, ki je stalo v koloni pred območjem cestne zapore. To vozilo je nato odbilo v drugo tovorno vozilo. 46-letnik je bil v nesreči tako hudo poškodovan, da je na kraju umrl

Letos že štiri prometne nesreče s smrtnim izidom

Skupaj so v prometnih nesrečah v letu 2023 umrli štirje udeleženci, od tega sta bili dve prometni nesreči na avtocestah, ena na regionalni cesti in ena na občinski cesti v občini Ruše.

V lanskem letu sta se v enakem obdobju zgodili dve prometni nesreči s smrtnim izidom.

Najpogostejši vzroki ostajajo neprilagojena hitrost, nepravilna stran vožnje in neupoštevanje prednosti

Sternad je ob tem poudaril, da se je število prometnih nesreč v letošnjem letu zmanjšalo.

Mariborski policisti so letos obravnavali šest odstotkov manj prometnih nesreč. Na podobni ravni je ostalo število prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami in materialno škodo glede na primerjalno obdobje 2022. Zmanjšalo se je število prometnih nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami. 

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč s hujšimi posledicami ostajajo neprilagojena hitrost, nepravilna stran/smer vožnje in neupoštevanje prednosti.

Začeli poostren nadzor hitrosti

Zaradi poslabšanja prometne varnosti bodo na območju Policijske uprave Maribor poostrili nadzor cestnega prometa, tako ob rednem delu, kot tudi v obliki poostrenih nadzorov cestnega prometa.

Z današnjim dnem so pričeli izvajati tudi poostrene aktivnosti s področja nadzora hitrosti, ki bodo trajale do 23. aprila. 

V tem času bodo policijske postaje izvedle več poostrenih nadzorov cestnega prometa, obsežnejši poostren nadzor imenovan Maraton nadzora hitrosti, pa bodo izvajali v petek, 21. aprila, ko bo potekal na območju celotne Slovenije.

S toplejšimi dnevi bo na cestah več kolesarjev in motoristov

Vse udeležence cestnega prometa policisti pozivajo, da spoštujejo cestno-prometne predpise. 

Pri tem še posebej apelirajo na voznike motornih vozil, da vozijo strpno in da prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in v prometu ter svojim sposobnostim.

Ob ugodnejšem in toplejšem vremenu pričakujejo bistveno večjo udeležbo voznikov enoslednih vozil v cestnem prometu (kolesarjev, voznikov motornih koles in mopedov). 

»Zaradi tega je na eni strani pomembno, da so drugi udeleženci pozorni na tovrstne ranljive kategorije udeležencev cestnega prometa, kakor tudi da vozniki enoslednih vozil sami dosledno spoštujejo cestno prometne predpise,« sporočajo policisti.

Starejše novice