Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Tor, 17.5.2022 14:57
Na Štajerskem se je zgodila nova tragedija. Deklica, ki je bila tarča zasmehovanja, si je sodila sama.

Po poročanju Slovenskih novic je na Štajerskem prišlo do nove tragedije. Deklica, ki naj bi bila tarča zasmehovanja sošolcev, se je pod težo najstniškega nasilja zlomila in storila samomor.

Kot poročajo Slovenske novice, je bilo vodstvo ene od osnovnih šol na Štajerskem konec tedna obveščeno, da si je njihova učenka vzela življenje.

Vodstvo šole je ob tem globoko pretreseno.

Je vzrok smrti deklice bilo medvrstniško nasilje?

Kot je dejal ravnatelj, naj bi vzrok smrti deklice bil samomor, vendar pa poudarja, da je vsak samomor posledica zapletenega delovanja različnih dejavnikov, zato so vsa namigovanja o vedenju, kaj naj bi bil vzrok za tragedijo, popolnoma neupravičena, še poročajo Slovenske novice.

Poročajo tudi, da ravnatelj prav tako poudarja, da se samomor ni zgodil v šoli, niti ni bilo zaznati obračunavanja med mladostniki, vendar priznava da v šoli po epidemiji zaznavajo povečano medvrstniško nasilje.

Po neuradnih informacijah Slovenskih novic naj bi bila šestošolka že dlje časa tarča medvrstniškega nasilja, ki jo je pripeljalo do roba. Zakaj nihče ni ukrepal pravočasno, pa še ni znano.

Kje poiskati pomoč?

Prvi vir strokovne pomoči je izbrani osebni zdravnik. Po potrebi bo predpisal zdravljenje, napotil k specialistu - kliničnemu psihologu ali psihiatru - ali na druge oblike pomoči.

Kadar je stiska zelo huda in vaš osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko obrnete neposredno na:

  • dežurnega zdravnika,
  • dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice,
  • reševalno službo - 112 - ali
  • urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani - 01 475 06 70.

Za podatke o ustreznih oblikah pomoči ali samo za podporo in pogovor se lahko obrnete tudi na telefone za pomoč v stiski:

  • Klic v duševni stiski 01 520 99 00 - vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj.
  • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 - 24 ur na dan, vsak dan. Klic je brezplačen.
  • Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 - od ponedeljka do petka med 12. in 22. uro; ob sobotah, nedeljah in praznikih med 18. in 22. uro.
  • Tom telefon za otroke in mladostnike 116 111 - vsak dan med 12. in 20. uro. Klic je brezplačen.

Starejše novice