Foto: Zale.si.
Ljubljanainfo
Pet, 27.10.2023 17:00
Tu najdete najpomembnejše informacije o prometnem režimu, voznih redih mestnih avtobusov ...

Mesec oktober se je že krepko prevesil v zadnji teden in s tem se bliža tudi dan spomina na mrtve. Ob tem obeležju se bo marsikateri Ljubljančan odpravil na ljubljanske Žale, Mestna občina Ljubljana pa je podala vrsto informacij, s katerimi se je dobro seznaniti pred 1. novembrom.

Z občine so sporočili, da na dan spomina na mrtve tako kot vsako leto pričakujejo večji obisk pokopališča Žale. Glavne spremembe se bodo nanašale na vozne rede avtobusov, možnost brezplačnega parkiranja na okoliških parkiriščih ter ugodnost za starejše in vse, ki težje hodijo - brezplačna vožnja s Kavalirjem.

Avtobusi mestnega potniškega prometa bodo v torek in sredo, 31. oktobra in 1. novembra 2023, vozili po posebnih voznih redih, ki so prilagojeni povečanemu obisku pokopališča na Žalah. Zaradi boljše pretočnosti potnikov bo na postajališču Žale mogoč vstop in izstop na vseh vratih avtobusov. Validacijo Urbane (plačilo prevoza) boste lahko izvedli neposredno pri kontrolorjih LPP, ki bodo stali pri vratih.

Avtobusi 1B, 3, 3G, 6B, 19B, 19I in 21Z bodo vozili po nedeljskem voznem redu, avtobusi 2, 7 in 22 po prirejenem voznem redu, vozili pa bodo tudi avtobusi 11B, 18, 20 in 21, ki sicer ob nedeljah in praznikih ne vozijo.

Avtobusi na linijah 12 in 12D bodo vozili po delno spremenjeni trasi mimo Žal.

Na vseh linijah, ki vozijo mimo Žal bodo od 23. oktobra do 1. novembra vozili nizkopodni, zgibni avtobusi.

Sodeloval bo tudi Kavalir

Do 1. novembra bosta na območju Žal za starejše in ostale gibalno ovirane osebe brezplačno na voljo dva odprta Kavalirja. Med 9. in 17. uro vas bosta zapeljala do želenih lokacij. Vozili lahko v tem času ustavite kjerkoli in kadarkoli oziroma ju pokličete na telefonsko številko 031 666 332.

Do 30. oktobra bo po pokopališču Žale po voznem redu brezplačno vozilo še dodatno električno vozilo, ki bo s prve postaje krenilo ob vsaki polni uri, z zadnje, osme postaje pa na pol ure. Vozilo bo ustavljalo na osmih postajališčih na starem in novem delu pokopališča Žale, in sicer:
1. pri cerkvi Sv. Križa pri glavnem vhodu na pokopališče Žale
2. v bližini Lipe sprave in italijanskega pokopališča
3. na križišču PST in glavne poti na pokopališču
4. na PST pri fontani »Kamen življenja«
5. na križišču Poti med javorji in Poti med akacijami
6. na križišču Poti med javorji in Poti med gabri
7. pri vhodu na oddelek D7 in D9
8. pri zvončku Navček

V primeru dežja prevozov ne bo. 

Kako pa bo s parkiranjem?

Na parkiriščih v okolici pokopališča Žale, ki so v upravljanju JP LPT, bo parkiranje od 28. oktobra do 1. novembra brezplačno (zapornice bodo v tem času dvignjene). Parkiranje na začasnem parkirišču ob vrtnariji Ravnikar ob Koželjevi ulici pa je že zdaj brezplačno.  

 

  • P I – Žale I pri cerkvi Sv. Križa
  • P II – Žale II ob Pokopališki ulici pri Plečnikovih Žalah
  • P III – Žale III pri Zavodu za rehabilitacijo
  • P IV – Žale IV ob Koželjevi ulici
  • P V– Žale V ob Tomačevski cesti
  • P VI – Parkirišče Kranjčeva ob Kranjčevi ulici
  • Parkirna hiša ŠRC Stožice
  • Začasno parkirišče ob vrtnariji Ravnikar

Starejše novice