Tako izgleda reševanje iz stanovanja oziroma intervencijska pot v visoki zgradbi (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Sre, 3.4.2024 12:09
Prikazali so intervencijsko pot skozi zgradbo, pobrskali smo tudi za zanimivimi zgodbami s terena in preverili, kako so gasilci organizirani v Ljubljani. Ste vedeli, da so naši gasilci najhitrejši v Sloveniji in med najhitrejšimi v Evropi?

V Novih Jaršah so včeraj imeli gasilsko vajo, ki so jo izvedli ljubljanski poklicni in prostovoljni gasilci z namenom povečanja ozaveščenosti o preventivi, parkiriščih in intervencijskih poteh na visoki zgradbi v Novih Jaršah. 

Gasilsko vozilo, polno orodja (foto: Bobo).

Zabavne zgodbe s terena

Gasilcem se na terenu marsikaj zgodi, tako iz Gasilske brigade Ljubljana poročajo o zanimivih zgodbah s terena.

»Kar po lestvi pojdite iz stanovanja, da mi ne boste še bolj zamazali!« - Starejša gospa, ki se je zaklenila stanovanje v 2. nadstropju.

»Saj ni potrebe, da pridete s tako velikim avtomobilom, saj se je le hrana na štedilniku prismodila, kaj bodo rekli sosedje?« - Oškodovanka, ki ji je zagorela kuhinjska napa

»Ne vem, kdaj je zagorelo, včeraj, danes, res ne vem, zakaj so vas klicali!« - Starejša gospa, ki je sama pogasila požar v kuhinji, bila je odpeljana v univerzitetni klinični center zaradi zastrupitve.

V Ljubljani imamo eno poklicno in 35 prostovoljnih gasilskih enot (foto: Bobo).

Koliko je gasilcev v Ljubljani?

Javno gasilsko službo Mestne občine Ljubljana sestavljajo ena poklicna in 35 prostovoljnih gasilskih enot

V Javni gasilski službi Mestne občine Ljubljana je Gasilska brigada Ljubljana osrednja gasilska enota, torej tista, ki je namenjena prvemu posredovanju na vsem območju mestne občine. 

Prostovoljne gasilske enote so organizirane v štirih sektorjih, vsaka ima svoje območje delovanja. Gasilsko službo danes sestavlja 128 gasilcev, razporejenih v štiri enakovredne izmene – čete. Izmeno tvorijo vodja, njegov namestnik, dve vodji oddelkov in 28 gasilcev. 

Reševanje iz višine (foto: Bobo).

Kako hiter je odziv? Med najhitrejšimi v Evropi!

Oddelek ali celo dva hkrati zapusti območje enote (zapusti dvorišče) po prejemu klica na pomoč, v času krajšem od ene minute, kar jih uvršča med najhitrejše enote v Sloveniji, pa tudi v Evropi

Čas obdelave klica je predvsem odvisen od vrste in razsežnosti dogodka in s tem povezanih informacij, ki jih potrebujejo za nadaljnje delo, še pišejo na spletni strani Gasilske brigade Ljubljana, ki je na Vojkovi ulici za Bežigradom. 

Postaja je v neposredni bližini mestnega središča in ima zagotovljen ugoden izvoz na ljubljansko severno obvoznico ter po njej dostop do bolj oddaljenih območij ter pomembnejših cestnih povezav. Večji del mestne občine in samo mesto je s te lokacije dosegljiv v času, krajšim od desetih minut.

Reševanje v bloku v mestu (foto: Bobo).

Komentarji (1)

PIJONEC (ni preverjeno)

Ali lahko ob takih vajicah malo "ohladite" naslove..?

Starejše novice