STA
Čet, 14.9.2023 11:42
Vseslovenski festival nevladnih organizacij Lupa, ki se odvija danes v Ljubljani, je priložnost, da obiskovalci spoznajo slovenski nevladni sektor. Med stojnicami smo se sprehodili tudi sami in poskušali ujeti utrip dogajanja.

Na festivalu nevladnih organizacij Lupa se predstavljajo tudi nekatere organizacije, ki so po poplavah nudile pomoč prizadetim, so za STA sporočili iz Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij.

Festivalsko dogajanje, na katerem se na 66 stojnicah predstavlja več kot 120 slovenskih nevladnih organizacij, poteka na Prešernovem trgu, Tromostovju in v Stritarjevi ulici.

Med drugim se predstavljajo tudi nevladne humanitarne organizacije, ki so med spopadanjem s posledicami nedavnih neurij in poplav nudile pomoč tistim, ki so jo najbolj potrebovali, so sporočili iz centra. Festival za boljšo vidnost in prepoznavnost nevladnih organizacij prirejajo vsako leto.

Za razvedrilo in nove informacije skrbijo s pestrim programom na Prešernovem trgu in v lokalu Pritličje na Mestnem trgu.

Na Prešernovem trgu se bo med drugim odvijalo veliko športnih nastopov, predstavitev ter gledališka predstava.

Kavarna Pritličje je namenjena izvedbi delavnic in predavanj, na katerih bodo med drugim govorili tudi o dostopnosti objektov za osebe z različnimi oviranostmi, kulturi vključevanja ter o tem, kako se pogovarjati z najstnikom o drogah, poroča STA.

Med stojnicami smo se sprehodili tudi sami. 

Konec avgusta je bilo v Sloveniji registriranih 27.445 nevladnih organizacij

Kot so navedli v centru, je bilo v Sloveniji konec avgusta registriranih 27.445 nevladnih organizacij. Največji delež med vsemi nevladnimi organizacijami, z več kot 86 odstotki, pripada društvom.

Približno 35 odstotkov organizacij je športnih društev, 17 odstotkov je kulturnih in umetniških, 14 odstotkov organizacij pa deluje na področju pomoči ljudem, na primer področju sociale in zdravja.

Po podatkih iz lanskega leta je bilo v nevladnih organizacijah zaposlenih 12.671 ljudi, v 2094 prostovoljskih organizacijah v istem letu pa je 219.930 prostovoljcev opravilo 9.051.358 ur prostovoljskega dela, so še dodali. 

Starejše novice