zalastritof
Tor, 7.12.2021 06:22
Na območju ob Biotehniški fakulteti v Ljubljani, nasproti živalskega vrta, bo zraslo Biotehniško stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo.

Od julija letos na območju ob več ljubljanskih fakultetah ob Večni poti potekajo gradbena dela.

Tam bo novo Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo

Novi objekt bo obsegal tri etaže, in sicer pritličje, prvo etažo in tehnično etažo. Zasnovan je kot niz laboratorijev, predavalnic, seminarskih sob in kabinetov oziroma pisarn ter vseh pripadajočih tehničnih in servisnih prostorov, so za Ljubljanainfo razkrili na Nacionalnem inštitutu za biologijo.

V notranjosti bo objekt prilagojen kriterijem, ki upoštevajo funkcionalne in oblikovne principe za izvajanje znanstveno raziskovalnega dela, pedagoške dejavnosti in laboratorijskih delovnih procesov.

Reševanje prostorske stiske

Nova pomembna investicija bo reševala akutne prostorske stiske ljubljanskih oddelkov Nacionalnega inštituta za biologijo.

»Biotehnološko stičišče bo omogočalo nadaljnji preboj slovenskega znanja v temeljnih in uporabnih vidikih bioznanosti ter omogočilo prenašanje znanja v industrijsko prakso,« pojasnjujejo na inštitutu.

Prostori bodo namenjeni predvsem zaposlenim Nacionalnega inštituta za biologijo za izvajanje znanstveno raziskovalnega dela, pedagoške dejavnosti in laboratorijskih delovnih procesov ter njihovi podpori.

Tesne povezave z znanstveniki

Ker bo novi objekt stal v neposredni bližini Biotehniške fakultete, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakultete za računalništvo in informatiko, bo omogočal tesnejše povezave z znanstveniki sorodnih in drugih disciplin kakor tudi souporabo infrastrukture ter opreme, izpostavljajo na inštitutu. 

»V neposredni bližini načrtovane investicije sta tudi Tehnološki park Ljubljana in Slovensko inovacijsko stičišče, kar še povečuje kvaliteto tega inovativnega okolja za prenos znanj in tehnologij,« pojasnjujejo.

Gradnja predvidoma končana v drugi polovici leta 2023

Gre za investicijo v vrednosti slabih 28 milijonov evrov. 80 odstotkov je evropskih kohezijskih sredstev, 20 odstotkov pa je zagotovljenih iz državnega proračuna. 

»Gradnja bo potekala v dveh etapah. V prvi etapi bo porušen severni del obstoječega vhodnega objekta  in zgrajen severni del novega objekta, ki bo končan do septembra 2022,« so za Ljubljanainfo razložili na inštitutu. 

Nato bodo preselili zaposlene, ki bodo v času gradnje prve etape delovali v južnem delu sedanjega vhodnega objekta in v pisarniških bivalnikih neposredno ob njemu.

»V drugi etapi bo porušen južni del obstoječega vhodnega objekta ter zgrajen južni del novega objekta, ki bo končan v oktobru 2023,« so sklenili.

Starejše novice