Čevljarski most / Foto: Dunja Wedam
Patricija Fašalek
Pet, 22.7.2022 18:00
Plečnikova Ljubljana se uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja.

Med izbrana Plečnikova dela, pomembna za vso človeštvo, se uvrščajo dela, ki so nastala med obema svetovnima vojnama, s katerimi je Plečnik skušal Ljubljano oblikovati na moderen način, a po vzoru antičnih Aten. 

»Za njegov slog, ki še danes velja za inovativnega, so značilne klasične oblikovne prvine, kot so stebri, preklade, balustrade, stebriči in podobno, ki pa jih je predeloval in kombiniral na svoj način,« je za Ljubljanainfo povedala Aleksandra Papež, višja svetovalka za odnose z javnostmi pri Turizem Ljubljana.

Med njegova najboljša dela se uvrščajo stavba Narodne in univerzitetne knjižnice, ureditev bregov Ljubljanice, še posebej Tromostovje in Čevljarski most, osrednja mestna tržnica, Poletno gledališče Križanke, stadion za Bežigradom, kompleks mrliških vežic na pokopališču Žale ter Cerkev Svetega Mihaela na barju.

»Izrazit pečat je pustil tudi v okolici Ljubljane, kjer je v svojem prepoznavnem slogu prenovil vrsto stavb in spomenikov, predvsem cerkva,« je razložila Papež.

Plečnikov avtobus na avtobusni liniji številka dve

Letos praznujemo 150. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, v ta namen pa bo od današnjega dne dalje 150 dni po ljubljanskih cestah peljal Plečnikov avtobus.

Gre za en redni mestni avtobus na liniji številka dve, ki ima novo, Plečnikovo preobleko. 150 dni bo spodbujal potnike k odkrivanju Plečnikovih znamenitosti v bližini postaj sicer redne mestne linije.

»Vozi torej po redni liniji številka dve, po rednem voznem redu, od preostalih mestnih avtobusov se razlikuje po črni preobleki s Plečnikovim portretom in podpisom,« je dejala Papež in dodala, da je na zunanji strani avtobusa in tudi v notranjosti vozila  QR koda, ki jo obiskovalci lahko skenirajo in jih vodi do posebne podstrani na spletnem mestu Visit Ljubljana. 

Linija zajema 28 znamenitosti

Ta je namenjena Plečnikovi liniji, ki obiskovalce podrobneje seznanja s spomeniki ob poti. Plečnikov mestni avtobus so pripravili v Turizmu Ljubljana v sodelovanju z Ljubljanskim potniškim prometom in Plečnikovo hišo oziroma zavodom Muzej in galerije mesta Ljubljane. 

»Z njim želimo še dodatno spodbuditi obisk njegovih znamenitosti tako znotraj kot izven mestnega središča.«

Linija številka dve oziroma Plečnikova linija vozi mimo največjega števila Plečnikovih znamenitosti, ki jih je kar 28 in so oddaljene do največ dvesto metrov od njenih postaj.

Plečnikove znamenitosti na tej progi so: Hrvatski trg (izstop Klinični center), vodna zapornica, Ambrožev trg in Vrazov trg (izstop Ambrožev trg), Peglezen in osrednja mestna tržnica (izstop Krekov trg – Lutkovno gledališče), parkovna ureditev grajske planote in Šanc, cerkev sv. Florijana,  Levstikov trg, Trnovski pristan, Trnovski most, Plečnikova hiša, Prelovškova vila, Rimski zid na Mirju in Zoisova cesta (izstop Gornji trg), Trg francoske revolucije in Vegova ulica, Ilirski steber, Križanke, NUK in Čevljarski most (izstop Križanke), Kongresni trg in Šubičeva gimnazija (izstop Drama), palača Beethovnove 10, trikotni park in promenada v Tivoliju ter Tromostovje (izstop Pošta), palača Zavarovalnice (izstop Kolodvor) in Plečnikove Žale (izstop Flajšmanova).

Skrite Plečnikove znamenitosti

Dostop do manj znanih in bolj skritih oziroma celo za javnost nedostopnih znamenitosti pa obiskovalcem ponuja butično doživetje Mojster Plečnik, ki so ga v Turizmu Ljubljana pripravili v obeležitev pomembne Plečnikove 150. obletnice: 

»Gre za doživljajsko vodenje po sledeh Plečnikovih načrtov in vizij, tako po kopnem kot po reki. Vodnik manjšo skupino udeležencev peš popelje po poti, ki jo je arhitekt postopoma preoblikoval po povratku z Dunaja.« 

Sprehod vodi od središča mesta do njegovega doma in ob tem spoznavajo Plečnikov opus - od bolj znanih arhitekturnih rešitev, kot so Tromostovje, tržnice, Narodna in univerzitetna knjižnica, pa torej do manj znanih lokacij, kot so Šance na grajskem griču, Kiosk in celo ekskluzivnih lokacij, ki niso turistične atrakcije/znamenitosti in so javni publiki povsem nedostopne, to so Gimnazija Jožeta Plečnika, Peklensko dvorišče in Plečnikov kabinet na Fakulteti za arhitekturo. 

Pot zaokrožijo z vožnjo po Ljubljanici, obiskom Plečnikove hiše in doživetjem piknika na njenem vrtu, ki je prav tako ekskluzivno doživetje na izjemno posebni lokaciji. 

Plečnikova Ljubljana pomembna za vso človeštvo

Zanimanje turistov za Plečnika je veliko – kot osebnost je zaznamoval prvo polovico dvajsetega leta v Ljubljani. »Plečnikova Ljubljana je že sama po sebi fenomen urbane krajine 20. stoletja, še več zanimanja zanjo pa je, odkar so bila nekatera njegova izbrana dela leta 2021 vpisana na UNESCO seznam svetovne kulturne in naravne dediščine,« je dejala Papež.

S tem je Plečnikova Ljubljana postala pomembna za vso človeštvo in ima tako imenovano izjemno univerzalno vrednost. 

Obiskovalci se lahko podajo tudi na že prepoznavno butično doživetje, kot je Brko tura, kateremu je Slovenska turistična organizacija nadela tudi naziv enkratnega doživetja Slovenia Unique Experience, kjer turisti poleg Plečnika spoznajo še življenjski stil Riharda Jakopiča in Ivana Cankarja

Obstaja tudi voden ogled Plečnik na prvi pogled, kjer se udeleženci podrobneje seznanijo z večino stvaritev slovitega ljubljanskega in svetovnega arhitekta Jožeta Plečnika v središču Ljubljane.

Starejše novice