Foto: Arhiv LivadaLab
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Pon, 8.8.2022 06:52
LivadaLab je zelena javna površina, ki vabi mlade tako po letih kot po srcu na preživljanje prostega časa v naravi, na zraku, med rastlinami in ptičjim petjem.

Zavod Bob skrbi za vpetost mladih pri oblikovanju zelene javne površine, ki se imenuje LivadaLab. To počne na različne načine: tako s postavljanjem raznih lesenih konstrukcij (igrala, podesti, streha in podobno) kot tudi z obdelovanjem vrtičkarskih površin, s pripravo in izvedbo različnih aktivnosti in dogodkov ter z izvajanjem programa mladinskega centra BOB. 

»Prav tako pa vabimo mlade k sooblikovanju in udeležbi na dogodkih, povezanih s tematiko trajnosti in trajnostnega življenjskega sloga. Zanima nas tako zbiranje idej za pobude znotraj občine Ljubljana kot tudi širše,« sta za Ljubljanainfo povedali Tanja Povšnar in Manneira Aja Solei, ki skrbita za LivadaLab.

Pobude mladih poskušajo »spraviti v življenje«

»Seveda ne gre vse naenkrat. Večina delavnic, dogodkov in dogajanja na LivadaLAB se dogaja glede na potrebe, pobude in želje mladih. Hkrati jo sooblikujejo s svojo prisotnostjo in svojim lastnim načinom preživljanja prostega časa,« sta povedali.

LivadaLab privabi precej mladih obiskovalcev, ki se prihajajo družiti v naravo: ob jutrih lahko tako srečamo kakšnega rekreativca, ki telovadi, počiva ali meditira, tekom dneva so pogosti mimoidoči sprehajalci iz Pot spominov in tovarištva, organiziranim dogodkom pa se pridružijo tudi sosedje iz okoliša. 

Foto: Arhiv LivadaLab

Sprva so želeli imeti območje vrtičkov

Prvotna ideja, preden so se priključili Zavodu BOB, je bila vzpostavitev območja vrtičkov, ki bi ga upravljali in vzdrževali lokalni mladi. 

»Ideja se je kmalu izkazala za pomanjkljivo, saj mladi niso izkazali interesa za uveljavljeno prakso vrtičkarstva. Projekt se je razvijal postopno po posameznih fazah, zraven se je počasi, v skladu z željami in potrebami skupnosti, razvijala tudi rdeča nit območja LivadaLAB.« 

Mladi pogosto iščejo površine, na katerih so neodvisni od odraslih in na katerih se ne počutijo nadzorovani, izključeni ali kritizirani. Prav tako na zelenih površinah izvajajo nove aktivnosti, ki izpodbijajo tradicionalno rabo teh površin, pravijo raziskave. 

»Enako je bilo ugotovljeno z analizo potreb mladih v lokalnem okolju. Mladi so izrazili željo po skupnostnem prostoru (in ne vrtičkarskem prostoru), ki ga lahko sami oblikujejo in vanj vnašajo vsebine. Po prostoru, kamor se lahko umaknejo, pomembno se jim je zdelo tudi varovanje zelenih površin mesta in narave ter pester vsebinski in kulturni program.« 

V ta namen jim je Mestna občina Ljubljana brezplačno oddala površino na Livadi, ki jo sedaj uporabljajo za svoje aktivnosti. 

Foto: Arhiv LivadaLab

Ekskurzije po Sloveniji

Letos so prijavili projekt v sklopu programa Erasmus+ preko nacionalne agencije Movit, ki spodbuja aktivno udejstvovanje mladih, ki so v preteklem letu izrazili želje oziroma potrebe po učenju, nabiranju izkušenj in ogledih primerov dobrih trajnostnih praks pri mojstrih samooskrbe, permakulture, trajnostnega načina življenja, vrtičkanja.

»S tem namenom organiziramo učne ekskurzije v različne kraje Slovenije, saj želimo mladim prikazati trajnostne načine življenja, jih vzpodbuditi k bolj ekološki samooskrbi in preživljanju časa v naravi.«

Za letos načrtujejo še tri učne ekskurzije, ki bodo zajemale različne prakse trajnostnega življenja in samooskrbe: »Če bo odziv zelo pozitiven, bomo razmislili o nadaljevanju teh dobrih praks. Idej za obiske imamo še veliko.«

Foto: Arhiv LivadaLab

Brezplačni dogodki

Hkrati pripravljajo tudi vrsto različnih delavnic in dogodkov na LivadaLAB, zato vse bralce vabijo, da se jim pridružijo tako na delavnicah kot na ekskurzijah. Vse informacije objavljajo na Facebook profilu LivadaLAB ali na Instagram profilu LivadaLAB.

Na večje dogodke, kot na primer otvoritveni piknik v juniju ali Zvezde padajo, ki se bo že tradicionalno zgodil 13. avgusta, pride okoli 40 do 50 udeležencev. Na manjše dogodke, vezane na vrtičkarske in zeliščarske tematike, se odzove okoli deset ljudi. 

»Izjemen odziv smo beležili pri organizaciji izmenjevalnice oblačil, kar bomo zagotovo še ponovili, saj so bili odzivi odlični!«

Dogodki so za vse obiskovalce brezplačni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice