Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 11.5.2022 15:50
V aprilu so začeli obnovo bodonske cerkve in našli način, kako lahko zaiteresirani pomagajo. Zasnovali so akcijo »Delček bodonske cerkve«, v kateri za avtentičen delček bodonske cerkve, star 123 let, ljudje pomagajo kupiti eno vrečo sušilnega ometa.

Kreativnost in delavnost sta odlična kombinacija, ki krasi duhovnika evangeličanske cerkve v Bodoncih Simona Severja. Od glave do pet v delavskih oblačilih je bil že v jutranjih urah, ko smo ga obiskali.

Od ranega jutra tudi na delovnem stroju pomaga pri delih v okolici cerkve, ki so jo prisiljeni prenoviti zaradi zasičenosti zidov z vlago. Počasi se je sesedala in propadala. 

»Rabimo 900 vreč sanirnega materiala, torej sušilnega ometa, ki je izredno drag material, 20 kilogramov na vrečo tega materiala stane točno 20 evrov,« pojasni Sever.

Delček bodonske cerkve

In padla je ideja. V zameno za dobrodelni prispevek za eno vrečo sušilnega ometa so izdelali lične paketke z avtentičnim okruškom 123 let stare cerkve in simboličnim certifikatom.

Delček bodonske cerkve lahko dobite že za donacijo v višini 20 evrov, zanimanje pa je neverjetno.

Nekaj čez 400 delčkov bodonske cerkve je že odromalo v nove domove. Koščke cerkve so pošiljali celo v Združene države Amerike, Nemčijo in Avstrijo. 

»Najprej nismo vedeli, kako bo akcija sprejeta, potem pa kar naenkrat bum z vseh strani, klici, maili ...« pripoveduje Sever.

Videli košček cerkve in si ga zaželeli tudi sami

Tudi domačini menijo, da je ideja izvirna.

»Moram pohvaliti duhovnika, da se je spomnil te ideje. Sam še nisem kupil, sem pa že izrazil željo, da bom tudi sam sodeloval pri tej akciji,« nam je dejal mimoidoči Damir Bačič.

Glas o zanimivi akciji se je razširil od ust do ust, duhovniku pa so na ušesa že prispele zanimive anekdote.

»Pri družini so imeli obiske in so obiski z navdušenjem opazovali, kaj pa to imate za enega delčka in potem, ko je družina razložila, za kaj se sploh gre, so prosili mojo telefonsko številko in so me poklicali, da si tudi oni priskrbijo ta zgodovinski delček bodonske cerkve,« pripoveduje duhovnik.

Oktobra bo bodonska lepotica spet zasijala

Z deli na cerkvi naj bi končali oktobra, trenutno vse poteka v skladu z načrti: »Vse, kar je bilo že nevarno, je bilo odstranjeno v okolici cerkve, tako da najprej drenaža, potem ometi in še lišpanje in bo bodonska lepotica znova zasijala v vsej svoji lepoti.«

Pridni smo in delavni, še pravi duhovnik in dodaja, da je vsa skupnost za izjemen interes dobrih ljudi več kot hvaležna.

Komentarji (0)

Log in or register to post comments

Starejše novice