Mateja Logar (foto: Bobo)
Ljubljanainfo
Pet, 6.10.2023 07:00
Po besedah infektologinje so covidnega bolnika na intenzivni negi nazadnje imeli avgusta.

Z Matejo Logar smo govorili o epidemiološki sliki v Ljubljani. Število okužb s covidom-19 se namreč povečuje.

»V zadnjem mesecu se definitivno veča število bolnikov, ki prihajajo na pregled na Infekcijsko kliniko, veča pa se tudi število tistih, ki potrebujejo hospitalizacijo: ali zaradi samega covida-19 ali zaradi tega, ker je prišlo do poslabšanje njihove osnovne bolezni.«

Trenutno hospitaliziranih pet bolnikov

Natančnega števila hospitaliziranih bolnikov za ljubljansko klinični center trenutno ni, »ker gre za bolnike, ki so morda prišli na neko operacijo in se je slučajno izkazalo, da prebolevajo covid-19.

»Zaradi samega covida-19 pa je na Infekcijski kliniki trenutno hospitaliziranih pet bolnikov.«

Večina potrebuje zdravljenje s kisikom

Simptomi ostajajo vročina, bolečina v mišicah, glavoboli, okužbe zgornjih dihal – nahod, bolečine pri požiranju, kihanje, kašelj.

»Pri hospitaliziranih so prizadeta predvsem spodnja dihala – lahko v sklopu samega covida-19, lahko zaradi srčnega popuščanja. Večina potrebuje zdravljenje s kisikom in to je pri večini razlog, da so v bolnišnici.«

Trenutno v intenzivni enoti ni covidnega bolnika – nazadnje je to bilo avgusta, trenutno pa so hospitalizirani predvsem starejši bolniki, »ki imajo številne pridružene bolezni«.

Zaenkrat v UKC Ljubljana veljajo splošni ukrepi, »ki so predvideni za bolnike s kapljičnimi okužbami«. To v praksi pomeni, da zdravstveno osebje uporablja zaščitno masko in zaščito za oči.

Osebnih varovalnih pripomočkov širše še ne uporabljajo, izjema so bolniki v izolaciji. 

»Trenutno pri rednem delu zdravstveno osebje ne uporablja mask.«

Starejše novice