Slika je simbolična.
Pia Seidl
Pet, 27.5.2022 18:00
Danes se je ob 17. uri v parku Tivoli začela Knjižnica pod krošnjami, ki bo k branju v naravi knjižne molje vabi že 18 leto zapored.

Knjižnica pod krošnjami je projekt zavoda Divja misel, ki od leta 2015 upravlja z Vodnikovo domačijo v Šiški ter vodi koordinacijsko pisarno v sklopu stalno pridobljenega naziva Ljubljana, Unescovo mesto literature.

Knjižnica pod krošnjami je zaščitena blagovna znamka, ki povezuje raznoliko množico zavzetih organizacij in posameznikov.

Že 18 let bralnih kotičkov v naravi

Knjižnice pod krošnjami gnezdijo v prijetno gostih sencah na mestnih zelenicah, stopniščih in dvoriščih. Bralni kotički v naravi vznikajo po vsej Sloveniji. 

Z domiselno in privlačno infrastrukturo, premišljeno izbiro lokacij ter izbrano kvalitetno literaturo vzpostavljamo prepoznavne brezplačne bralne otoke v prestolnici, širom Slovenije in v zamejstvu.

V sodelovanju z založbami, partnerji in podporniki zagotavljajo brezplačno branje, listanje in uživanje pod drevesi že 18 let.

Bralni kotički v Ljubljani

Divja misel koordinira projekt na nacionalnem nivoju ter neposredno izvaja pet enot v Ljubljani. V projektu jim pomagajo partnerske organizacije in posamezniki.

Tivolski ribnik

 • Četrtek: od 15. do 20. ure
 • Petek, sobota in nedelja: od 10. do 20. ure

Največja enota Knjižnice pod krošnjami v prestolnici je ob Tivolskem ribniku. Tam se nahaja polica Planet Zemlja z izbrano literaturo o ekologiji in podnebni krizi, ki jo vzpostavljajo skupaj z Mladimi za podnebno pravičnost.

  Fužine

  • Od torka do četrtka: od 16. do 20. ure

  Druga bralna zelenica je pred Balinarskim športnim društvom Fužine na Brodarjevem trgu 10, kjer se zbirajo tako otroci kot tudi odrasli bralci.

   Botanični vrt

   • Torek in sreda: od 15. do 19:30. ure

   Naslednja lokacija, kjer lahko prebirate knjige v naravi je Botanični vrt Univerze v Ljubljani, ki je hkrati tudi najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova v Sloveniji. V bralnem kotičku lahko med drugim najdete kvalitetno liriko.

    Trnovska plaža

    • Petek: od 15. do 20. ure
    • Sobota: od 10. do 20. ure

    Na Trnovski plaži se je knjižnica pod krošnjami začela. Če se radi umaknete mestnemu vrvežu, potem bo Trnovski pristan pravi za vas. Za branje se priporoča prostorne klopi, na katerih lahko poležavaš ob vodi. Na tej lokaciji lahko knjige prebirate tudi elektronsko. 

     Hiša Jožeta Plečnika v Trnovem

     • Od torka do nedelje: od 10. do 18. ure

     Bralni kotiček se nahaja v pritlični hiši Jožeta Plečnika v Trnovem, kjer je v zasebnosti ustvarjal ter živel odmaknjeno in samosvoje življenje.  Plečnikov dom je bil razglašen za spomenik državnega pomena, prenovljen pa je svoja vrata odprl septembra 2015.

     Atrij galerije Šulc

     • med 28. majem in 2. junijem,                                                                     
     • med 5. in 7. junijem,
     • med 17. junijem in 21. julijem,
     • med 12. in 29. avgustom,
     • od torka do nedelje: od 12. do 19. ure 

     Bralni kot na vrtu Galerije Škuc sredi stare Ljubljane, poleg listanja knjig ponuja brezplačen ogled tekočih razstav galerije.

     Društvo spominčica v savskem naselju

     • Od ponedeljka do petka: od 9. do 14. ure

     Društvo Spominčica za pomoč pri demenci podpira in pomaga osebam z demenco in njihovim svojcem, predvsem pa obvešča širšo javnost o vedno bolj razširjeni bolezni. Pod jelkami z branjem in pogovorom o knjigah pomagajo krepiti spomin.

     Vodnikova domačija Šiška

     • Od januarja do decembra:
     • od torka do petka: od 10. do 18. ure,
     • sobota in nedelja: od 10. do 14. ure

     Domačija je rojstna hiša Valentina Vodnika – pesnika, jezikoslovca, urednika prvega slovenskega časopisa, avtorja prve kuharice. Ena od njenih znamenitosti je tudi stalna postavitev Knjižnice pod krošnjami

      Za več informacij o lokacijah in ponudbi knjig obiščite spletno stran

      Od kod so knjige?

      Knjige in periodika na policah so skoraj v celoti donacija številnih založb in časopisnih hiš, ki vsako leto  podprejo projekt z novimi, aktualnimi izdajami. 

      Stremijo k promociji kvalitetne literature, vsako enoto vsebinsko zasnujejo z mislijo na prostor in raznolike obiskovalce. Med knjigami, časopisi in revijami so zastopane vse zvrsti in mnogi formati.

      Literatura se najde tako za zahtevne kot tudi za malo manj izkušene bralce.

      Starejše novice