Foto: Bobo
Pia Seidl
Tor, 8.2.2022 07:59
8. februar je slovenski kulturni in državni praznik ter dan, ko se spominjamo pesnika Franceta Prešerna. Kaj vse lahko letos na ta dan počnete?

Tudi ob letošnjem Prešernovem dnevu bodo kulturne ustanove po Sloveniji poskrbele za širok spekter prireditev in aktivnosti, ki si jih Slovenci lahko ogledamo. Ljubljana s tem namenom ponuja pestro ponudbo dogodkov, ki jih lahko obišče vsakdo. 

Bi radi odkrivali etnološke zakladnice kulture?

Slovenski etnografski muzej med 10. in 18. uro, vabi na slovenski kulturni praznik SEM, kjer bodo obiskovalci lahko odkrivali etnološke zakladnice kulture in se sprehodili po zbirkah SEM. Na voljo bo devet razstav in med njimi tudi priložnostna razstava Liški pust.

Pripravili so tudi dve ustvarjalni delavnici, imenovani Pri malem mojstru in Klobuk gor pred pustom, primerne za družine z otroki. Za več informacij lahko obiščete njihovo spletno stran.

Pogovor z muzejsko klepetuljo

Tudi Mestni muzej Ljubljana, ki je odprt med 10. in 18. uro, vabi na razstavo Rdeče in črno z muzejsko klepetuljo. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili njenim zgodbam in spominom na vojaške parade, na potek ljubljanskega kongresa, ognjemete s čolnov na Ljubljanici in plese v maskah.

Ne bodite presenečeni, če vas bo klepetulja ob ogledu eksponatov z razstave ogovorila. V duhu Prešernovega dne, ne spreglejte majhnega portreta Prešernove velike ljubezni, Julije Primic, ki se nahaja v drugem nadstropju muzeja, na njihovi stalni razstavi Ljubljana. Zgodovina. Mesto.

Če pa vas bolj kot preteklost zanima prihodnost, pa si lahko ogledate razstavo Urbane prerokbe, ki skuša napovedati, kakšno bo življenje v Ljubljani v letu 2100.

Za najmlajše radovedneže v okviru kamišibaj gledlaišča predstavljajo 20-minutno Legendo o argonavtih. Ob upoštevanju trenutnih razmer, si obiskovalci sedež rezervirajo na tej povezavi.

Za več informacij in časovni potek predstave, lahko več preberete na spletni strani.

Poleg omenjene galerije bodo svoja vrata na 8. februar odprle tudi Cukrarna, Galerija Jakopič, Galerija Vžigalica in Bežigrajska galerija. 

Vas zanima ustvarjalni in intimni svet največjega slovenskega arhitekta?

Na Prešernov dan lahko zavijete v hišo velikega slovenskega arhitekta. Plečnikova hiša ponuja vodstvo na razstavi Plečnik in pika, z avtorjema razstave in stripa Blažem Vurnikom in Zoranom Smiljanićem, samostojen ogled občasne razstave Plečnik in pika ter stalne razstave Plečnik, ki odstirajo arhitektov ustvarjalni in intimni svet.

Zaposleni prosijo, da se obiskovalci na vodene oglede predhodno prijavijo. Te zbirajo 3., 4. in 7. februarja na tej povezavi. Možen je tudi ogled originalnega Plečnikovega domovanja, vendar samo z vodstvom za eno ali skupino največ sedmih oseb iz istega gospodinjstva. Za časovne poteke vodenih ogledov si lahko več preberete na njihovi spletni strani.

Hvale impresionistu Matiji Jami

Narodna galerija Ljubljana, od 10. do 18. ure, vabi k varnemu ogledu najlepših narodovih umetnin. Tokrat so pozornost namenili slovenskemu impresionistu Matiji Jami, saj letos obeležujemo 150. obletnico njegovega rojstva.

Za stalne zbirke, stalne razstave Zorana Mušiča in razstave donacij Metke Krašovec Narodni galeriji je vstop prost. Za razstavo Hinka Smrekarja II. del boste morali odšteti od tri do pet evrov. Za otroke in družine imajo pripravljene samostojne raziskovalne igre, z nalogami in ugankami na temo avtorjev stalnih razstav in zbirk.

Radi svoj prosti čas preživljate ob branju knjig?

Za knjižne molje, ki radi čas preživljajo ob branju knjig, knjižnica Bežigrad in Slovanska knjižnica za kulturni praznik prirejata delavnice in lutkovne predstave. Z njimi boste spoznavali slovenske literarne ustvarjalke in njihova dela. Za družine in otroke so pripravili lutkovne predstave, med drugim tudi Muco copatarico in Lutkalnico.

Obiskovalce vabijo tudi na odprti oder, na katerem bodo prebirali sodobne slovenske pesnice. Zaželene so prijave, ki jih lahko oddate na tej povezavi. Svojo kreativnost pa lahko poskusite v različnih kotičkih, v katerih imajo za vas pripravljene materiale za ustvarjanje.

8. februarja bosta od 8. do 15. ure odprti samo knjižnica Bežigrad in Slovanska knjižnica, ostale so na praznični dan zaprte.

Za vse navdušence glasbe in Jazza 

Za ljubitelje glasbe in jazza v Cankarjevem domu prirejajo 8. festival slovenske jazzovske ustvarjalnosti, Zvončki in trobentice. Glasbene izvajalce Kočan & Band feat. Šalamon, Resnik, Jančič; Rebeka Rusjan Zajc in Birds of Unknown, si ob 18. uri lahko brezplačno ogledate v spletnem prenosu na YouTube kanalu in Facebook strani Cankarjevega doma.

Spored je objavljen na njihovi spletni strani. 

V Kosovelovi dvorani bodo ob 17. uri predvajali film Velika svoboda, ki v ospredje postavlja zgodbo iz povojne Nemčije, ko so oblasti kljub padcu nacističnega režima še naprej množično zapirale istospolno usmerjene. Za vstopnico boste morali odšteti 5,5 evra.
 

Kulturni program med srednjeveškimi zidovi?

Pester kulturni program, pri katerem bo v ospredju grajska arhitektura, so pripravili tudi na Ljubljanskem gradu. V letu 2022 namreč praznujemo 150. obletnico rojstva slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

V počastitev spomina na velikega mojstra bodo organizirali vodeni ogled z naslovom Pot na Šance in arhitekt Jože Plečnik.

Za najmlajše so kulturni program obogatili z dvema interaktivnima dogodivščinama: Friderikove preizkušnje ter Pridruži se Zmajski druščini. Ponujajo simpatične uganke in spretnostne ter miselne preizkuse.

Zaradi omejenega števila udeležencev posameznih vodenih ogledov je zaželeno, da se predhodno najavite po telefonu: 01 232 99 94 ali po elektronski pošti: [email protected]. Za termine ogledov si lahko več preberete na njihovi spletni strani.

Po starem mestnem jedru bo odmevala Prešernova poezija

Na kulturni praznik bo tudi letos odmevala Prešernova poezija, ki jo boste lahko spremljali po zvočnikih v starem mestnem jedru, so sporočili z ljubljanske mestne občine.

Klasičnega recitala ob Prešernovem spomeniku zaradi koronavirusa tudi letos ne bo, bo pa Združenje slovenskih dramskih umetnikov v sodelovanju s programom ARS v studiu v živo bralo Prešernovo poezijo, ki jo bomo nato neposredno prenašali v živo po zvočnikih v stari Ljubljani. Recital bo potekal od 12. do 13.30 ure.

Kulturni dan preživite v Prešernovem rojstnem kraju

France Prešeren je bil rojen leta 1800 v vasi Vrba na Gorenjskem. Vrba je vas v občini Žirovnici, kjer lahko vsako leto obiščemo rojstni kraj Franceta Prešerna. 

Občina pripravlja pohod po poti kulturne dediščine Žirovnica, ki poteka iz Vrbe v druge vasi pod Stolom, kjer se je poleg velikega poeta rodila še cela vrsta pomembnih Slovencev. Organiziranega pohoda in proslave v letu 2022 zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ne bo, vendar obiskovalce, kljub temu, vabijo, da se na pohod podajo samostojno in obiščejo kulturne znamenitosti, ki jih ta kraj ponuja.

Ogledate si lahko Prešernovo rojstno hišo, Čopovo rojstno hišo in Finžgarjevo rojstno hišo ter čebelnjak Antona Janše, ki bodo za obiskovalce odprte od 8. do 16. ure. Vstop v rojstne hiše bo brezplačen.

Na pot se lahko podate tudi virtualno

Na najstarejše slovenske tematske poti pa se lahko podate tudi virtualno, občina Žirovnica namreč vabi obiskovalce na virtualni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica, v katerem med drugim nastopajo Aleksander Mežek, Boštjan Gorenc-Pižama, Rok Terkaj-Trkaj in še drugi.

Na Strossmayerjevo v Maribor?

Na Prešernov dan, Umetnostna galerija Maribor vabi navdušence umetnosti na njihove aktualne razstave, ki jih trenutno ponujajo. Samostojno si lahko ogledate razstave Ludviky Pandura: retrospektiva, slikarja in grafika Antona Nowaka v UGM Kabinetu ter razstavo Evergreen, ki jo predstavlja mlada akademska slikarka Tina Konec v UGM Studiu.

Zaradi epidemioloških okoliščin bo vstop sočasno mogoč za omejeno število obiskovalce, saj rezervacije terminov niso mogoče.  

V Mariboru, 9. februarja ob 17. uri, v prostorih Društva gluhih in naglušnih Podravja, vabijo na predavanje in kviz znanja Prešernov dan. 

Nadaljujte dan na Štajerskem

Dan lahko preživite tudi v sklopu Pokrajinskega muzeja Ptuj, ki ponuja širok spekter prireditev. Na ptujskem gradu si lahko prosto ogledate muzejske zbirke in otroško razstavo likovnih del Mali kurent, ki bo na ogled od 8. 2. do 1. 3. 2022.

Tudi salon umetnosti ta dan ponuja vpogled v začetke srednjeveškega Ptuja. Razstava se imenuje Vitrina meseca: Skrita mestna dvorišča, ki bo na praznik odprta od 10. do 16. ure. 

Kaj se bo dogajalo na vzhodnem delu države?

Tudi Galerija Murska Sobota, 8. februarja 2022, med 10. in 17. uro, ponuja ogled aktualne razstave Dušana Kirbiša, letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada. Kljub trenutnim epidemiološkim razmeram bo v galeriji možen voden ogled.

Muzej Špital, stavba, ki je skozi stoletja ohranila svoje prvotno ime, domuje radgonski muzej, prav tako 8. februarja, med 12. in 17. uro, obiskovalcem ponuja brezplačen ogled muzeja. Z dopolnjenimi multimedijskimi predstavitvami lahko odkrivate geološke značilnosti, arheološke zanimivosti, etnološko in umetniško dediščino mesta ob Muri.

Starejše novice