Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Čet, 20.5.2021 15:47
Hladilnik je lahko ob pomanjkljivi higieni pri ravnanju s hrano in neustreznem skladiščenju živil, vir kar tretjine vseh okužb in zastrupitev s hrano.

Potrošniki smo pogosto premalo poučeni o tem, kako pravilno skrbeti za živila, da bodo ta varna za uživanje.

Veliko ljudi se tudi ne zaveda, da je lahko hladilnik ob pomanjkljivi higieni pri ravnanju s hrano in neustreznem skladiščenju živil, vir kar tretjine vseh okužb in zastrupitev s hrano.

Kako shranjevati živila v hladilniku?

V hladilniku shranjujemo živila zato, da ostanejo čim dlje sveža in uporabna. Pri tem Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da je pomembno:

  • razporeditev izdelkov,
  • zagotavljanje ustrezne temperature v hladilniku,
  • redno ter temeljito čiščenje.

Dobro je vedeti, da je najhladnejši predel v spodnjem delu, najvišja in najbolj nestalna temperatura pa na vratih hladilnika. Na spodnji polici, kjer je temperatura najnižja, zato hranimo bolj občutljiva živila kot so ribe, surovo meso in jajca.

Police na sredini so primerne za shranjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Na zgornje police, kjer je temperatura stabilna, a nekoliko višja, postavimo manj občutljiva živila in hrano, ki jo nameravamo hitro pojesti, na primer ostanke kuhanih obrokov.

Sadje in zelenjavo shranjujemo v za to namenjenih predalih. Na vratih hranimo manj občutljiva živila, z daljšim rokom trajanja - marmelade, omake, sokovi in drugih napitki, saj je zaradi odpiranja tam temperatura najmanj stabilna.

Pazimo, da hladilnika ne napolnimo do zadnjega kotička, da lahko hladen zrak neovirano kroži. Prav tako s tem zmanjšamo možnost za navzkrižno onesnaženje, do katerega lahko pride, če se živila med seboj dotikajo.

Kaj ne sodi v hladilnik?

Nekaterih skupin živil ni potrebno shranjevati v hladilniku oziroma je to celo odsvetovano. Primer tega so trajna živila, kot so žita, stročnice in oreški, ki jih je bolje hraniti na sobni temperaturi.

Prav tako je priporočeno, da v hladilniku ne shranjujemo klimakterijskega sadja - na primer jabolk, hrušk, kivija, sliv … To je sadje, ki izloča plin etilen, ki spodbuja zorenje in s tem kvarjenje drugega sadja in zelenjave, ki je v njihovi neposredni bližini.

Če smo v dilemi ali neko živilo shranjevati v hladilniku ali zunaj njega, Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da natančno preberemo označbe na živilu, če so te na voljo. Na označbi predpakiranih izdelkov se namreč nahajajo tudi navodila za shranjevanje živila pred in po odprtju embalaže.

Primerna temperatura v hladilniku

Temperatura v hladilniku naj ne bi presegla pet stopinj Celzija. Vendar številni raziskovalci opozarjajo, da je temperatura v večini hladilnikov v domačih gospodinjstvih precej višja.

Zato je pomembno, da temperaturo na različnih mestih hladilnika redno preverjamo z uporabo termometra.

Če hladilnik obratuje pri višjih temperaturah, ga je morda treba servisirati ali celo zamenjati. Neustrezen temperaturni profil pa je lahko tudi posledica nepravilnega shranjevanja živil.

Če v hladilniku shranjujemo neohlajena toplotno obdelana živila, namreč s tem povečujemo temperaturo v njem.

Temperatura v notranjosti se prav tako poveča z vsakim odpiranjem, zato ga ne odpiramo prepogosto, pa tudi vrata naj ne bodo predolgo odprta.

Namreč, če temperatura v hladilniku naraste nad priporočenih pet stopinj Celzija, nastanejo razmere, ki so bolj ugodne za rast in razmnoževanje številnih mikroorganizmov.

Prav tako z vsakim odpiranjem vrat vanj vdre topel zrak, ki na hladnih stenah kondenzira in dviguje odstotek vlage. Tudi povečana vlažnost je ugoden dejavnik za razrast mikrobov.

Kako pogosto čistimo hladilnik?

Nečiste notranje površine hladilnika so pomemben dejavnik tveganja za onesnaženje živil, pišejo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Kljub nizkim temperaturam lahko nekateri mikroorganizmi preživijo, rastejo in tvorijo odporne biofilme.

Ostanki hrane in druge nečistoče so zato odlično gojišče za bakterije, viruse in plesni. Zato je priporočljivo redno čiščenje in vzdrževanje hladilnikov.

Priporočljivo je, da police in predale v hladilniku obrišemo z mokro krpo najmanj vsak mesec, po potrebi tudi vsak teden, temeljito in daljše čiščenje pa opravimo vsaj dvakrat do trikrat na leto.

Redno tedensko ali mesečno čiščenje opravimo takoj, ko so police in predali popackani oziroma, ko se na dnu hladilnika nabira voda ali širi neprijeten vonj.

Za čiščenje polic in predalov uporabimo krpo in malo tople vode s sodo bikarbono ali kisom. Ne uporabljamo čistil, ki lahko škodujejo živilom in našemu zdravju.

Poleg rednega čiščenja je pomembno tudi, da sproti pregledujemo vse izdelke v hladilniku in zavržemo tiste, ki jim je rok trajanja potekel. S tem preprečimo, da bi pokvarjena živila širila neprijeten vonj in onesnažila drugo hrano v hladilniku.

Za temeljito letno čiščenje si vzamemo več časa, pred čiščenjem hladilnik izklopimo iz vira električne energije in ga povsem izpraznimo. Odstranimo vse police, predale in predelke, da lažje dostopamo do sten in vrat hladilnika.

Steklene dele lahko pomijemo v stroju, plastične pa ročno z uporabo mehke gobice in blagega detergenta za pomivanje posode. Na dno hladilnika položimo brisačo, ki bo med čiščenjem vpila odvečno vodo.

Notranjost očistimo s krpo in z vodo, ki smo ji dodali sodo bikarbono ali kis. Ne pozabimo obrisati tudi vrat hladilnika, vodil in tesnil. Očiščene površine osušimo s suho bombažno krpo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice