zalastritof
Pon, 28.2.2022 11:40
Zaradi današnje novice o zaprtju poslovalnic Sberbank po vsej državi je pred nekaterimi poslovalnicami velika gneča, saj ljudje denar želijo dvigniti vsaj na bankomatu.

Banka Sberbank je danes zjutraj svoje komitente obvestila: 

»V luči zadnjih geopolitičnih dogodkov smo v Sberbank banki v zelo kratkem času zabeležili znaten odliv sredstev naših strank.

Dva delovna dneva bodo vrata naših poslovalnic zaprta, dvigi in plačila s plačilnimi karticami strank pa bodo omejeni na 400 evrov dnevnih dvigov oziroma plačil. 

Omejili bomo tudi izvajanje izhodnih plačilnih nalogov. To pomeni, da se vnešeni plačilni nalogi naslednja dva dneva ne bodo izvrševali.«

Kaj je povedal finančni minister?

Na ravni Evropske centralne banke in enotnega odbora za reševanje so v nedeljo sprejeli odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem, so zapisali v sporočilu za javnost Banke Slovenije.

Minister za finance Andrej Šircelj je ob tem izpostavil: 

»Velik del sankcij zaradi vojaškega napada Rusije na Ukrajino je usmerjen na finančno področje. Evropska centralna banka in Enotni odbor za reševanje sta odločila, da bančna skupina Sberbank Europa AG s sedežem na Dunaju preneha s poslovanjem. Ta bančna skupina ima odvisno banko tudi v Sloveniji.

Pri tem je za slovensko Sberbank banko Enotni odbor za reševanje omogočil rešitve, ki bodo ohranjale finančno stabilnost in zagotavljale varnost varčevalcev. Te rešitve pozdravljam.«

Pred poslovalnico dolga vrsta, bankomat pa prazen

Preverili smo, kakšno je stanje na terenu. Pred poslovalnico Sberbank, natančneje na Cesti na brdo, se je nekaj po 10. uri zbralo več kot deset ljudi

Ker je poslovalnica zaprta, so vsi čakali na dvig na bankomatu, ki pa je bil zaradi velikega navala na dvigovanje denarja, prazen. Zbrani so tako čakali, da bankomat napolnijo. 

Ob množici sta stala tudi dva varnostnika, ki sta dejala, da bodo zadevo kmalu uredili. Eden od čakajočih je izpostavil, da je denar želel dvigniti na drugi banki, a tega ni mogel storiti.

Preverili smo tudi, kakšno je stanje pred viško poslovalnico banke NLB. Tam je bilo dopoldne v vrsti pred stavbo nekaj manj kot deset ljudi.

Starejše novice