Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Čet, 7.12.2023 16:00
Razstavljene fotografije niso opremljene z imeni avtorjev.

Na Jakopičevem sprehajališču je razstava Obrazi Slovenske vojske. Eden od avtorjev fotografij se je obregnil ob dejstvo, da njihova imena pod razstavljenimi fotografijami niso navedena.

Za omenjeni razstavni prostor skrbi Turizem Ljubljana, ki pa ni avtor posameznih razstav – oni oddajajo prostor in skrbijo, da je ta nenehno zaseden.

Pravice se prenesejo na delodajalca

V Slovenski vojski, ki je avtor razstave, pravijo, da so pri pripravi razstave ravnali skladno z veljavno zakonodajo.

»Fotografije avtorja izhajajo iz avtorskega dela iz delovnega razmerja in so zato materialne avtorske pravice in druge pravice avtorja na tem delu izključno prenesene na delodajalca (Slovenska vojska) za deset let od dokončanja dela (101. člen ZASP). Kljub temu, da nam omenjena zakonodaja omogoča objavo materiala pod pogoji, ki jih narekuje zakon, vselej želimo izkazati priznanje avtorjem in tako smo – v obsegu kot smo lahko, ravnali tudi pri tem projektu,« so sporočili.

Fotografije so črpali iz svojih arhivov, a pri nekaterih preprosto niso uspeli določiti avtorja.

»Ker se nekateri avtorji niso pravočasno odzvali na naše povabilo k sodelovanju, smo se v izogib napačnemu navajanju avtorjev odločili, da sprejmemo kompromis in smo imena identificiranih fotografov iz obdobja, ki smo ga zajeli v razstavi, zapisali v kolofon,« so še sporočili.

Starejše novice