Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 26.9.2020 16:45
Razvoj turizma med Dravo, Muro in Rabo.

Drava, Mura in Raba. Tri reke s pokrajinami Őrség, Göcsej in Hetés ter Porabje na madžarski ter Pomurje in Spodnje Podravje na slovenski strani. Večina nekje na obrobju, malo pozabljene, a zdaj odločene, da postanejo prepoznavne, da se predstavljajo kot skupna turistična destinacija.

Ker lahko pokažejo tako neodkrito naravo kot pester mestni utrip, številne točke, do katerih lahko pridete peš ali s kolesom, obilje toplic, kjer se lahko ogrejete, in slatine, s katero se lahko odžejate. In ko boste spoznali še vino in kulinariko… 

Cilju, da ta, dolga leta pozabljen prostor, postane privlačna in prepoznavna turistična destinacija s kompleksno turistično ponudbo, je sledil projekt Guide2visit, pri katerem so sodelovali projektni partnerji: Železna županija (kot vodilni partner), NIF ZRT. - Nacionalna delniška družba za razvoj državne infrastrukture, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj. 

Privlačna in prepoznavna turistična destinacija

Z namenom, da se doseže cilje projekta je bila uvodoma izvedena ocena navad obiskovalcev, na podlagi anket na projektnem območju in s pripravo pripadajoče analize, sledila je priprava koncepta usmerjanja obiskovalcev in izvedba le tega z uporabo različnih orodij kot so info kartice, doživljajska kartica, turistična aplikacija, sistem usmerjevalnih tabel za označitev pešpoti, postavitev turistične obvestilne signalizacije na avtocestah in postavitev turističnih informacijskih tabel.

V sklopu projekta je povezana turistična ponudba območja na obeh straneh meje v obliki skupne turistične ponudbe, med drugim so bila izvedena izobraževanja za turistične vodiče in turistične ponudnike, pripravili turistične zemljevide z vodniki s predstavitvijo turistične ponudbe območja in oblikovali turističnih programskih pakete.

Prav tako so bile izvedene številne promocijsko-komunikacijske aktivnosti, med drugim spletna stran projekta, različne promocijske publikacije in članki v tiskanih in spletnih medijih, spletne kampanje, turistične promocijskih poti za goste hotelov, obenem so se projektni partnerji udeležili turističnih dogodkih kot so sejmi in festivali ter pripravili promocijski video. 

Pomemben impulz turističnega razvoja območja pa bo predstavljala tudi vzpostavitev nove cestne povezave med Porabjem in Goričkim, točneje med Andovci in Budinci, ki je bila prav tako izvedena v okviru projekta.

Oblikovane so bile različne ture, ki spodbujajo obiskovalce, da odkrijejo lepote območja na slovensko-madžarski meji. Predlogi za ture in podatkovna baza znamenitosti se nahajajo na spletni strani projekta: www.guide2visit.eu/sl/ 

NAMIG ZA IZLET: Po čezmejni Plemiški turi

Plemiška tura, ki je nastala v okviru projekta Guide2visit, je kolesarsko doživetje, ki poteka skozi kraje na slovenski in madžarski strani meje: od Murske Sobote, skozi Beltince v Lendavo, Grad na Goričkem in čez mejo v Szécsisziget, Szalafö do Monoštra. Na kolesu boste uživali v neokrnjeni naravi, sicer pa v bazenih in pri številnih ponudnikih regionalnih dobrot ob poti. 

Turo začnemo v osrčju mesta Murska Sobota, v objemu 9,5h velikega parka, kjer se nahaja renesančni grad z bogato muzejsko zbirko. Pot vas lahko vodi mimo Soboškega jezera in paviljona Expano do Dvorca Rakičan in gradu v Beltincih. Preden se podate v gričevnato območje Goričkega še predlog: okrepčajte se v številnih gostilnicah, kmečkih turizmih po poti, kjer okusite lokalne dobrote. Po okrepčilu nadaljujte do največjega gradu na Slovenskem, ki leži na 344m nadmorske višine. V neokrnjeni naravi Krajinskega parka Goričko ne spreglejte doživljajskega parka Vulkanija. Plemiška tura na slovenski strani vključuje tudi grad v Lendavi, kjer ob gradu in eni največjih zbirk metuljev v tem delu Evrope ne spreglejte najvišji stolp v Sloveniji – stolp Vinarium. Plemiška tura se nadaljuje preko meje, na Madžarsko, ki je bogata s kulturnimi in naravnimi točkami, vrednimi ogleda. 

Projektna dejavnost partnerjev pa se s formalnim zaključkom projekta nikakor ne končuje – še naprej si bodo prizadevali privabiti čim več obiskovalcev in prispevati h krepitvi ponudbe perifernih območij ter promociji atraktivnosti tega čezmejnega območja. Tako na spletni in Facebook strani projekta Guide2visit ponujajo izlete in namige. 

Tukaj je 20 namigov, ki jih morate raziskati na obeh straneh meje: 

20 TRIP TIP - namigi za izlet

 1. Center za prosti čas v Csesztregu
 2. Lesena cerkev v Magyarföldu
 3. Tromejnik
 4. Atelje kiparja Istvána Szervatiusza in njegov spomenik junakom
 5. Jezero Vadása
 6. Grajski park Körmend
 7. Grad na Goričkem 
 8. Cerkev Gospodovega vnebohoda Bogojina 
 9. Grad Murska Sobota 
 10. Dvorec Rakičan 
 11. Expano in Soboško jezero 
 12. Brod na reki Muri
 13. Bukovniško jezero
 14. Jeruzalem
 15. Grad Negova
 16. Gledališka dvorana Lendava
 17. Stolp Vinarium
 18. Razpršeni hotel Vinarium Lendava
 19. Tropski vrt 
 20. Grad Lendava

Več namigov najdete na https://www.visitmurskasobota.si/.

»Objava je nastala v okviru projekta Guide2Visit, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Madžarska, s sofinanciranjem Evropskega sklada za regionalni razvoj.«

Starejše novice