Slonica Ganga v Živalskem vrtu Ljubljana je za večino otrok edini slon, ki ga vidijo v živo (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pet, 17.5.2024 11:32
Afriški slon Jambo na obisku v ljubljanskem živalskem vrtu.

Zagotovo skoraj vsi poznamo slonico Gango, ki že dolga desetletja živi v Živalskem vrtu v Ljubljani

Tam prebiva že od leta 1977. Ko je bila stara dve leti, so jo pripeljali iz Indije - Ganga je namreč predstavnica indijskega slona. Ima tri in pol tone, a že vsa leta je v svoji ogradi pod Rožnikom sama

Pred leti je sicer dobila družbo,dve slonici, a ju je zavrnila, saj po besedah oskrbovalcev v ZOO za svojo družino smatra oskrbnike.

Slonica Ganga ne mara slonje družbe, najraje ima svoje oskrbnike (foto: Bobo).

A vendarle pred kratkim ni bila edina predstavnica slona v našem živalskem vrtu. Iz ljubljanskega živalskega vrta so namreč sporočili, da so dobili prav poseben obisk.

V Ljubljani je prespal afriški slon

Zaradi gneče na cesti so se spremenili načrti pri transportu samca afriškega slona Jamba iz BIOPARC Valencia🇪🇸 v Nyíregyházi Állatpark z Madžarske. 

»Hitro smo se dogovorili, da lahko noč preživijo pri nas, dopolnili njihove zaloge vode in sena in Jambu ponudili še nekaj priboljškov v obliki vrbovih vej, ki jih je z veseljem sprejel.«

Slonica Ganga je prava ikona našega živalskega vrta (foto: Bobo).

Naslednji dan so se polno opremljeni in v miru odpravili Jambovemu novemu domu naproti.

Tovrstna sodelovanja so dokaz moči povezovanja in skupnosti, ki jo tvori EAZA - the European Association of Zoos and Aquaria - Evropska zveza živalskih vrtov, v sklopu katere koordinirano in s skupnimi močmi deluje tudi Živalski vrt Ljubljana, na področju živalskih vrtov in naravovarstva. 

Starejše novice