Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sre, 6.10.2021 14:55
Po včerajšnjih protestih, ki so se sprevrgli v izgrede, so na policiji povedali to.

Po torkovih protestih, ki so se sprevrgli v izgrede, ki so se zavlekli v večer, je aktivnosti policije za medije danes predstavil Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi.

»Uporabili smo vodni curek, konjenico, plinska sredstva, tudi telesno silo. Palica ni bila uporabljena v nobenem primeru,« je uvodoma dejal Sladič in dodal: 

»Zaznali smo poškodbe dveh protestnikov. Pri obeh je šlo za lažje telesne poškodbe. Ena oseba je bila prepeljana v bolnišnico. Poškodovanih je bilo tudi šest policistov.«

Pridržali so 25 oseb, med izgredniki tudi člani navijaških skupin

Sladič je pojasnil, da so včeraj skupno pridržali 25 oseb, od tega tri zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k upiranju.

»Dve osebi sta še vedno pridržani, ena pa je bila prepeljana v bolnišnico,« je dejal Sladič.

Zanikal je navedbe, da naj bi te tri osebe najprej pridržali na podlagi prekrška, nato pa šele ugotavljali, ali je šlo za kaznivo dejanje: »Obvestila o sumu kaznivih dejanj smo zbirali že pred dnevi. Torej ni šlo za prekrške.«

Sladič je povedal, da se je ena od pridržanih oseb pri policistih zglasila sama. Potrdil je, da so bili med izgredniki tudi člani navijaških skupin, ki so imele v preteklosti zaradi nasilja že težave s policijo.

Očitke, da so uporabili pretirano silo, zavračajo

»Policija je večinoma uporabila plinska sredstva, ki ki puščajo relativno majhne posledice, njihov učinek pa je velik, tako lahko nasilno množico odvrnejo od nadaljnjih napadov,« je pojasnil Sladič. Zavrnil je očitke, da so policisti včeraj uporabili pretirano silo. 

Uporabljen vodni curek s primesjo plinskega sredstva

Sladič je povedal, da so včeraj policisti uporabili vodni curek s primesjo plinskega sredstva, izstrelili kar 400 plinskih nabojev in ročnih bomb.  

Z uporabo vodnega topa so začeli na Slovenski cesti, da bi zaščitili tujo delegacijo v spremstvu varovanja, ki je tam naletela na protestnike. Kasneje so ga uporabili tudi na Celovški cesti.

S helikopterja solzivca niso metali

Po včerajšnjih izgredih krožijo informacije, da naj bi policija solzivec metala tudi iz helikopterja, ki je ves čas krožil nad središčem mesta. Sladič je to odločno zanikal

Izpostavil je tudi, da policija ni delovala po nikogaršnjem nareku, temveč se je odločala na podlagi strokovnosti.

Fantomski avtobusi?

Sladič je danes poudaril tudi, da policija ni zadrževala 30 avtobusov s protestniki, kar je ob začetku protesta izpostavljal predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović.

»Na ljubljanski obvoznici je veljala omejitev prometa tovornih vozil, ki prevažajo nevarne snovi. Avtobusov s protestniki nismo zadrževali. Niti enega, kaj šele 30,« je sklenil Sladič.

Starejše novice