Slika je simbolična (foto: Bobo).
STA
Ned, 3.12.2023 12:45
Na dan obletnice rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna kulturne se odvija tradicionalna akcija Ta veseli dan kulture.

»Na ta veseli dan kulture slavijo naša kultura, umetnost, kreativnost in povezanost skozi zgodovino,« je ob dnevu, ko se spominjamo rojstva Franceta Prešerna, dejala kulturna ministrica Asta Vrečko. »Kultura nas v vseh pomenih bogati, oblikuje našo identiteto in krepi solidarnost ter sočutnost med nami,« je poudarila. Na dan obletnice rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna kulturne se odvija tradicionalna akcija Ta veseli dan kulture. Ustanove po vsej državi brezplačno odpirajo svoja vrata. Zvrstili se bodo številni raznovrstni kulturno-umetniški dogodki, na kar je v video poslanici ob tem dnevu spomnila tudi ministrica.

»Vabim vas, da danes raziskujete umetniški svet, obiščete kulturne ustanove in se prepustite čarom kulture. Danes so nam vsem na voljo brezplačni ogledi in prost vstop na številne dogodke po vsej Sloveniji. Izrazimo spoštovanje do kulturnih delavcev, ustvarjalk, ustvarjalcev, ki s svojo predanostjo oblikujejo in bogatijo naš vsakdan. Naj bo ta veseli dan kulture navdihujoč in poln kulturnih doživetij,« je pozvala ministrica.

Dnevi odprtih vrat slovenske kulture na pobudo ministrstva za kulturo potekajo že vse od leta 2000

Program brezplačnih dogodkov na Ta veseli dan kulture vsako leto obsega gledališke in plesne predstave, razstave, koncerte, filmske projekcije, predavanja, delavnice, vodenja in številne druge prireditve, namenjene vsem starostnim skupinam. Ob Ta veselem dnevu kulture je nastal tudi zbirnik kulturno-umetniških dogodkov, ki bodo konec tedna potekali po vsej Sloveniji in zamejstvu in je dostopen na povezavi sta.si/qjbN5i.

Dnevi odprtih vrat slovenske kulture, imenovani Ta veseli dan kulture, na pobudo ministrstva za kulturo potekajo že vse od leta 2000, ko je bila 200-letnica rojstva pesnika Franceta Prešerna. Namen Ta veselega dne kulture je dodatno spodbuditi ljudi za obiske kulturnih ustanov. Cilj je tudi poudarjanje kulture na Prešernov rojstni dan. Osrednji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, je namreč 8. februarja, na obletnico smrti največjega slovenskega pesnika.

France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem. Umrl je 8. februarja 1849 v Kranju. Zdravljico, katere 7. kitica je slovenska himna, je napisal leta 1844.

Starejše novice