Ljubljanainfo
Pet, 29.9.2023 12:07
Bliža se teden restavracij, ki se bo odvijal od 13. do 22. oktobra.

Jesenski Teden restavracij 2023 bo od 13. do 22. oktobra, toda za množico neučakanih gostov bo start že 2. oktobra, ko bodo restavracije začele sprejemati rezervacije.

V jesenskem Tednu restavraciji bodo sodelovale 103 slovenske restavracije in gostilne, med njimi bo tudi 28 restavracij, ki so pred dnevi prejele oznake kakovosti kulinaričnega vodiča Michelin. 

V ponedeljek, 2. oktobra, bodo sodelujoče restavracije na uradni spletni strani Tedna restavracij razkrile posebne menije po ceni 23, 25 ali 28 evrov, s katerimi bodo predstavile svoje kulinarične zgodbe, ki so v letu 2023 v znamenju - ostankov.

Meniji bodo tako okusni, da bo manj odpadkov, ostankov in zavržene hrane!

»Že v spomladanskem Tednu restavracij so sodelujoče restavracije dokazale, da zero waste ni le modni slogan, temveč stalna skrb, da je zavržene hrane in odpadkov v gostinstvu in prehrani čim manj. Jesenski Teden restavracij bo to še podkrepil.

Chefinje in chefi bodo skuhali tako okusno, da bodo manj zavrgli, več ponovno uporabili in da njihovi gostje ne bodo nič pustili! To bo sicer skromen, toda množičen prispevek Tedna restavracij - lani je Teden restavracij spomladi in jeseni privabil skupno več kot 110 tisoč gostov - naši skupni prihodnosti,« je izpostavil Uroš Mencinger, kulinarični kritik in selektor Tedna restavracij. 

Prvič v Tednu restavracij sodelujejo:

  • Gostilnica Barba, Novo mesto 💛💛
  • Sunrose 7, Bohinjska Bistrica 💛💛
  • Zlata ladjica, Ljubljana 💛💛
  • Arroi, Bled 💛
  • Restavracija Šobec, Lesce 💛

Cena menijev bo 23, 25 in 28 evrov

Cena menija Tedna restavracij v letu 2023 se ravna po letnici, zato je 23 evrov.

Boljše ocenjene restavracije pa lahko k tej ceni uveljavljajo tudi doplačilo za kakovost. Z doplačilom za kakovost (dva evra za dva srčka, pet evrov za tri srčke in več)

Teden restavracij izpostavlja pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov, prav tako pa:

  • spodbuja obisk v restavracijah z enim srčkom (in oceno Nasmeh);
  • razbremenjuje gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih restavracijah;
  • odpravlja uravnilovko pri gostinskih cenah;
  • omogoča boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah.

Izbrana kakovost - Slovenija 

Tednu restavracij so se pridružili slovenski rejci in predelovalci mesa ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Označba 'izbrana kakovost – Slovenija', po kateri potrošniki kakovostne slovenske pridelke in izdelke v trgovinah že dobro prepoznavajo, se širi tudi v gostinske obrate.

Tako bodo lahko gostinci z znakom 'izbrana kakovost – Slovenija' označili jedi, pripravljene iz kakovostnega, slovenskega, certificiranega govejega in perutninskega mesa iz sheme 'izbrana kakovost'.

Radgonske gorice, CANA in STO

Uradna penina Tedna restavracij je najstarejša slovenska penina, Zlata radgonska penina Ciconia, rose, iz Radgonskih goric.

Radgonske gorice so Zlati partner Tedna restavracij.

Partnerja Tedna restavracij sta že vrsto let tudi STO, Slovenska turistična organizacija, in CANA Royal Water, uradna voda Tedna restavracij 2023.

Srčki in izbor

Na Tednu restavracij lahko sodelujejo samo najboljše ocenjene restavracije in gostilne, po izboru kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja in iskalnika najboljših slovenskih gostiln ter restavracij Izbor okusov www.vivi.si.

Merilo kakovosti so srčki in metodologija ocenjevanja, ki je objavljena na vivi.si.

V slovenskem Tednu restavracij, ki promovira vrhunsko slovensko kulinariko, sodelujejo najboljše slovenske restavracije in chefi, ki dvakrat letno - spomladi in jeseni - v desetih dneh najokusnejšega tedna leta v svojih restavracijah predstavijo svoje znanje v treh hodih in po prijazni ceni.

S tem slovenski gostinci nagradijo svoje stalne goste za njihovo zvestobo in povabijo nove, da spoznajo vrhunsko kulinariko, ki ni vedno draga.

Starejše novice