Nova podoba Osnovne šole Savsko naselje, cena obnove je znašala nekaj čez 11 milijonov evrov (foto: Ljubljanainfo).
Ljubljanainfo
Sre, 29.5.2024 05:00
Osnovna šola Savsko naselje se je sprva imenovala Osnovna šola Borisa Kidriča. Dotrajana šola – zgrajena je bila leta 1959 – je bila deležna temeljite prenove, dobila je tudi sončno elektrarno.

Da je obnova končana, so si oddahnili predvsem starši, saj so šolarji in šolarke iz Osnovne šole Savsko naselje obiskovali pouk na nadomestni lokaciji  v BTC-ju

Kot so nam povedali starši otrok, ki so se vozili vsak dan v BTC, je bil čas obnove tako za otroke kot zanje stresen. Veseli pa so tudi, da je šola končno dobila lastno kuhinjo - prej so hrano v šolo vozili - in novo jedilnico.

Ostala so tudi zunanja korita, kjer so včasih imeli posajenih nekaj zelišč in rož (foto: Ljubljanainfo).

Kaj so prenovili?

V okviru del so prenovili ter posodobili prostore šole, porušili ter na novo zgradili del šole, pojasnjujejo na Mestni občini Ljubljana. 

»Uredili smo novo kuhinjo in jedilnico ter sodobno opremljeno večnamensko dvorano. Dodali smo učilnice za najmlajše učence ter na novo uredili prostore za Vrtec Jelka s tremi igralnicami z zunanjimi terasami in igriščem, po novem v eni igralnici deluje tudi razvojni oddelek.«

Za zaposlene na šoli je zdaj na voljo parkirišče (foto: Ljubljanainfo).

Nove zelene, športne, igralne površine so zaklenjene za prebivalce naselja

Preuredili in posodobili so tudi zunanje zelene, športne in igralne površine. A te so, kot smo že pisali, namenjene le otrokom v času, ko so v šoli, saj je novo šolsko igrišče v Savskem naselju eno redkih, ki svoja vrata zaklepa za otroke in odrasle, ki živijo v naselju.

Razlog? Bojijo se vandalizma, poleg tega, so nam povedali na ljubljanski občini, je naokoli dovolj javnih igrišč, ki sicer niso obnovljena, katera lahko obiščejo. 

Notranjost šole (foto: Nik Rovan/MOL).

Ena izmed 47 sončnih elektrarn

V okviru prenove so posebno pozornost namenili energetski prenovi stavbe, ki so jo izvedli v okviru javno-zasebnega partnerstva po principu energetskega pogodbeništva.

»V okviru projekta Zelena energija na površinah in objektih Mestne občine Ljubljana, v katerem sodelujemo s konzorcijem podjetij Resalta, RES ERP in Energetika Ljubljana, smo na šolsko stavbo namestili sončno elektrarno z močjo 177 kWp. Sončna elektrarna je ena izmed 47 sončnih elektrarn, ki bodo povezane v največjo skupnost sončnih elektrarn v Sloveniji,« so še povedali na občini.

Obnovili so tudi vrtec Jelka (foto: Nik Rovan/MOL).

Vrednost del znaša nekaj čez 11 milijonov evrov brez davka na dodano vrednost, od tega znaša delež energetske sanacije v okviru projekta EOL 4 in projekta Zelena energija na površinah in objektih Mestne občine Ljubljana okoli milijon sedemsto tisoč evrov.

Obnovljeno igrišče z modernimi igrali čuvajo pred vandali - igrišče je zaklenjeno za otroke in odrasle iz Savskega naselja (foto: Nik Rovan/MOL).

Vse sončne elektrarne do julija letos

Objekti, na katerih so že namestili sončne elektrarne, so Gasilska brigada Ljubljana, enota Zdravstvenega doma Ljubljana na Rudniku, osnovne šole Savsko naselje, Karla Destovnika - Kajuha, Martina Krpana, Šmartno pod Šmarno goro in Miška Kranjca ter enota Živ-žav Vrtca Otona Župančiča, enota Na Jamovi Viških vrtcev in enota Sapramiška Vrtca Šentvid.

Elektrarno naj bi dobilo tudi kopališče Ilirija, ki naj bi bila največja, s skupno močjo 600 kilovatov.

Šolo so pošteno predelali in prezidali (foto: Ljubljanainfo).

Na Mestni občini Ljubljana so nedavno povedali, da naj bi bile vse sončne elektrarne končane do 1. julija letos, njihova skupna moč pa bo nekaj manj kot pet megavatov. 

Koncesijsko obdobje bo trajalo 17 let. Potem pa, če se občina ne bo odločila za podaljšanje pogodbe, bodo elektrarne prešle v last občine. Vzpostavitev sončnih elektrarn bo z davkom stala skoraj 6,2 milijona evrov.

Za šolo je tudi nogometno oziroma košarkašrko igrišče s tribunami, ki po zatrdilih bližnjih stanovalcev sameva, predvsem popoldan (foto: Ljubljanainfo).

Starejše novice