Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 6.12.2023 18:00
Hrup v centru prestolnice je v prazničnem času še posebej kamen spotike.

Če kaj, potem v središču Ljubljane duhove buri hrup. Decembra je tega treba vzeti v zakup, Mestna občina Ljubljana pa poudarja, da vsako leto pridobi oceno obremenjenosti s hrupom, ki jo upošteva pri izvedbi dogodkov.

A kako zagotavljajo, da vrednosti na takšnem območju z razpršenimi dogodki niso presežene? Je nadzor v času prireditev kontinuiran?

Mesto nima formalnih pristojnosti

Dovoljene parametre hrupa, kamor sodi tudi glasnost predvajanja glasbe, v javnem okolju določata Uredba o hrupu v naravnem življenjskem okolju in Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju. 

»Ker pa nadzor nad morebitnimi kršitvami (torej preseganji mejnih vrednosti hrupa) skladno z določbami 21. člena obeh uredb izvaja državni Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo, mesto, žal, nima formalnih pristojnosti ukrepanja zoper kršitelje teh predpisov.«  

O preglasni glasbi je mogoče obvestiti tudi policijo, če hrup presega mejne vrednosti v času nočnih ur ter gre za kršitev javnega reda in miru. 

Živahen utrip

Iz Turizma Ljubljana pa so sporočili, da poskušajo držati ravnovesje med živahnostjo mestnega središča in potrebami prebivalcev, ki živijo v središču mesta.

»December v Ljubljani sodi med tiste prireditve, ki v središče mesta privabi veliko število ljudi in poskrbi za njegov živahen utrip. Zavedamo se, da to privede do nekoliko višje stopnje hrupa. Da pa bi ugodili tudi okoliškim prebivalcem in njihovemu počitku, koncerte že nekaj let zaključujemo uro prej, kot smo jih včasih.«

Starejše novice