Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 6.12.2023 17:00
Meščan izpostavlja, da zvečer in čez vikend poka tudi na igrišču, ki spada k šoli.

Občan je na spletni strani Mestne občine Ljubljana Pobude meščanov izpostavil problem, ki ga opaža: »V parku v bližini Clevelandske ulice v Jaršah mladoletni osnovnošolci prižigajo petarde po pouku (okvirno med 12.30 in 13.30). Tja se umaknejo, da jih nihče s šole ne vidi.« 

Ob tem izpostavlja, da zvečer in čez vikend poka tudi na igrišču, ki spada k šoli, zato prosi za poostren nadzor redarstva v navedenem času. 

Mlajšim od 16 let ni dovoljeno prodajati izdelkov kategorije F2

Pirotehničnih izdelkov kategorije F1 sicer ni dovoljeno prodajati mlajšim od 14 let. To so ognjemetni izdelki, ki pomenijo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih. Tipični izdelki so bengalske vžigalice, pokajoči vložki za cigarete, pasje bombice, vžigalice s pokom in podobno.

Izdelkov kategorije F2 pa ni dovoljeno prodajati mlajšim od 16 let. To so ognjemetni izdelki, ki pomenijo majhno nevarnost, povzročajo nizko raven hrupa in so namenjeni uporabi na omejenih območjih na prostem. Tipični izdelki so rimske svečke, majhna ognjemetna kolesa, bengalične bakle, baterije in kombinacije, rakete in podobno.

V policiji sicer ugotavljajo, da je največ poškodb ravno pri prepovedani uporabi izdelkov in uporabi pirotehničnih izdelkov, ki niso bili kupljeni v prodajalnah z dovoljenjem pristojnega organa oziroma so bili kupljeni na črnem trgu. 

In ne le, da lahko nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči in tako dalje), zelo moteča je za živali in onesnažuje okolje.

Kako odgovarja mestno redarstvo? 

Zapisali so, da je na podlagi pobude patrulja mestnega redarstva opravila nadzor predmetne lokacije, kjer pa v času nadzora kršitev niso zaznali. 

»Vsekakor bomo v mesecu decembru nadaljevali z nadzori skladno z delovnimi plani in ob zaznavi kršitev iz naše pristojnosti tudi ustrezno ukrepali oziroma kršitve katere niso v naši pristojnosti odstopili pristojnemu organu,« še izpostavljajo. 

Starejše novice