Vir: Generalna policijska uprava
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 21.5.2023 11:31
9. aprila sta policista Policijske uprave Maribor med patruljirarjem opazila moškega v stiski in mu nemudoma pristopila na pomoč. S hrabrim dejanjem sta mu rešila življenje. Boštjan Zemljič, eden izmed teh dveh policistov, je spregovoril o tej izkušnji.

Sredi aprila sta policista Policijske uprave Maribor patruljirala na Ptujski cesti v Mariboru in med tem opazila moškega, ki je hodil po pločniku, med hojo pa nenadoma padel v travo in se začel tresti

Požrtvovalno dejanje rešilo življenje

Pogumna policista Boštjan Zemljič in Žan Hlis sta moškemu urno priskočila na pomoč in mu z oživljanjem rešila življenje.

Z junaškim dejanjem sta požela številne pohvale, deležna pa sta bila tudi sprejema na Generalni policijski upravi, kjer se jima je vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić zahvalil za odlično opravljeno delo.

Več o usodnem trenutku nam je v telefonskem pogovoru za Sobotainfo zaupal Boštjan Zemljič, policist Policijske uprave Maribor, ki pa živi v Murski Soboti.

Vir: Generalna policijska uprava

Z oživljanjem občanu rešila življenje

Zemljič, ki je v policijskih vodah že zadnjih 13 let, se je prvič srečal s tovrstno situacijo.

S sodelavcem Hlisom sta v nedeljo, 9. aprila, opravljala patruljo, ko sta naenkrat opazila moškega v stiski. »Vzporedno z nama je bil moški, ki se je med hojo zgrudil in se začel tresti«, se spominja Zemljič.

Nemudoma sta ustavila avto in pohitela do njega, moškemu, ki ni kazal življenjskih znakov, sta začela nuditi prvo pomoč in ga oživljati.

Da je bila situacija resna in sta se policista znašla v pravem trenutku na pravem mestu, priča stanje moškega med oživljanjem.

Kljub temu da je kazalo na bolje, je moški v določenem trenutku postal moder, opisuje policist iz Pomurja.

Moža v modrem nista obupala, naprej sta vztrajala z nudenjem prve pomoči.

Do prihoda reševalcev sta nadaljevala z oživljanjem in moškemu, ki je bil odpeljan v Univerzitetni klinični center Maribor, rešila življenje.

Zemljič in Hlis posamezniku želita čimprejšnje okrevanje. 

Slovenija je bila navdušena nad hitrim odzivom v resni situaciji. Številni se ob tem sprašujejo, kako sta policista ohranila mirno kri in znala ustrezno ravnati. 

Zemljič, ki je sicer v sklopu službe opravil številne prve pomoči, na to vprašanje odgovarja, da je poleg znanja prisostvoval adrenalin

Vir: Generalna policijska uprava

Nad odzivom javnosti je pozitivno presenečen, pravi, ob tem pa želi, da pretekli dogodek tudi druge spodbudi k intervenciji in medsebojni pomoči.  

»Vsaka sekunda šteje, ko nekomu rešuješ življenje,« poudarja 38-letni junak.

V podobnih primerih, ko mimogrede opazimo pomoči potrebno osebo, je ključno, da ukrepamo: »Nekaj je treba storiti, oživljati, če je to potrebno in o dogodku obvestiti pristojne službe.«

V tovrstnih situacijah je najpomembnejše, da ohranimo trezno glavo, pojasnjuje Zemljič. Le na ta način lahko presodimo, kako naprej postopati.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice