Ljubljanainfo
Čet, 24.2.2022 08:51
Ste vedeli, da je uporaba slušalk med vožnjo z avtomobilom ali kolesom prepovedana? Zveza potrošnikov Slovenije opozarja ...

Vozniki, med katere sodijo tudi kolesarji in uporabniki električnih skirojev, po zakonu o pravilih cestnega prometa med vožnjo, ne smejo uporabljati slušalk. Te namreč zmanjšujejo njegovo slušno zaznavanje.

Za kršitev je predpisana globa v višini 120 evrov.

Kaj pa prostoročno telefoniranje?

Med izjeme spada telefoniranje ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje.

Zveza potrošnikov Slovenije je zato na ministrstvo za infrastrukturo še povprašala, ali se pod prostoročno telefoniranje šteje tudi brezžična slušalka.

Kot ustrezno napravo za prostoročno telefoniranje se šteje brezžična slušalka bluetooth za eno uho, ki jo je mogoče upravljati prostoročno, torej z glasovnimi ukazi.

Zveza potrošnikov Slovenije še opozarja, da telefoniranje med vožnjo v vsakem primeru močno vpliva na zbranost voznika in odzivni čas.
 

Pešci in slušalke

Pogovarjanje po telefonu in poslušanje glasbe med hojo tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost. Pa vendar se zakonska prepoved nanaša le na voznike, zato uporaba slušalk med hojo ni prepovedana.

Kakšne slušalke so najboljše?

Zveza potrošnikov Slovenije je opravila primerjalni potrošniški test za izbor ustreznih slušalk. Uporaba slušalk sama po sebi ni grožnja zdravju, lahko pa je nevarna ob preglasni ravni.

»Slušalke, ki v celoti objamejo ušesa, so prepoznane kot daleč najbolj udobne, hkrati najmanj vplivajo na zdravje sluha, toda po drugi strani jih imamo težko vedno pri sebi,« še pojasni Zveza potrošnikov Slovenije.

Starejše novice